Tienhoven a/d L(ek)

Over ruim drie maanden (op 1 jan 2019) behoort Zederik niet meer tot de provincie Zuid-Holland. Tot de provincie Utrecht behoren dan twee Tienhovens: ons eigen Tienhoven en Tienhoven bij Maarseveen. Ondanks de postcode kan dit toch tot verwarring leiden.

De gemeente Zederik wil dit zoveel mogelijk voorkomen en overweegt daar iets aan te doen door bijvoorbeeld de toevoeging: a/d Lek of een andere naam die wij (Tienhovenaren van achttien jaar en ouder) leuk vinden. Dit deel van de Tienhovenaren is per brief verzocht een keuze te maken waarna de gemeenteraad een besluit neemt. Wat is het gemeentebestuur toch begaan met ons.

Dat was heel anders toen in de voorlichtingsbijeenkomsten (waar op elke avond bijna 150 burgers aanwezig waren) in december 2016 (door Utrecht) en in februari 2017 (door Zuid-Holland) herhaaldelijk werd gevraagd de burger zich uit te laten spreken over de overgang naar een andere provincie via een enquête of referendum.

Dit werd zelfs niet in overweging genomen, doch botweg afgewezen met de mededeling dat de procedure daarin niet voorzag en men er ook niets voor voelde. Het werd de burger niet gegund zich over zo'n belangrijke beslissing (met zeer verregaande gevolgen) uit te spreken.

Over democratie gesproken.

21 november mogen we de nieuwe gemeenteraad kiezen.

Bij vele kiezers (zeker in Zederik) zal dan weer het gevoel boven komen van : we zijn goed om éénmaal in de vier jaar te kiezen doch bij belangrijke besluiten is de mening van de burger niet van belang.

Drie partijen in Zederik hebben tegen overgang naar Utrecht gestemd en hadden de meerderheid in de raad zodat Zederik officieel tegen overgang naar Utrecht heeft besloten. Doch Vianen (unaniem) en Leerdam (2/3 meerderheid) waren voor overgang dus ging het door.

Als (democratische) troostprijs mag Tienhoven op de valreep iets zeggen over de naam van het dorp. Dat de naam Tienhoven niet wordt veranderd ligt voor de hand. Een naam die uit de 11e eeuw stamt wil je natuurlijk in standhouden ook al word je (gedwongen) verhuisd naar een andere provincie, want :

Het kan verkeren, het kan vergaan, maar Tienhoven blijft bestaan!

Als ik mijn keuze op 21 november aanstaande zal maken, herinner ik mij zeker de partijen die in Zederik tegen de overgang naar Utrecht hebben gestemd. U ook?

Arie E. Versluis
Tienhoven (nog steeds in Zuid-Holland)