Afbeelding
Foto:

Geen cel na dronken rit

dordrecht/giessenburg • Een 21-jarige Giessenburger hoeft niet de cel in voor een zwaar verkeersongeval dat hij veroorzaakte toen hij dronken achter het stuur was gestapt. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald.

Tegen hem was twee weken terug door de aanklager zeven maanden celstraf geëist, maar de rechtbank vond een werkstraf van 200 uur voldoende.

Versoepeling

Ook de drie jaar rijontzegging die door het openbaar ministerie was geëist, is door de rechtbank versoepeld tot negen maanden. Daaraan is wel een voorwaardelijk rijverbod toegevoegd van vijftien maanden, dat wordt uitgevoerd als de man binnen twee jaar weer met justitie in aanraking komt. De negen maanden ontzegging die nu wel zijn opgelegd, wordt ingekort met de periode van enkele maanden dat het CBR het rijbewijs had ingevorderd.

Verkeersdeskundigen hebben uitgerekend dat de Giessenburger in juni 2017 met circa 130 kilometer per uur over de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam moet hebben gereden. De verdachte was daar goed bekend, maar minderde geen vaart bij een hobbel op de plaats waar een duiker onder de weg ligt. De auto werd daar gelanceerd, raakte in een slip en knalde tegen een boom. De bestuurder en een vriend van hem braken allebei een bovenbeen.

Stoerdoenerij

Alcohol en stoerdoenerij speelden een rol. Een vriend reed in dezelfde richting en onder invloed van te veel alcohol ontstond een soort straatrace. Er werd bij de Giessenburger een promillage van 2,03 gemeten. Dat is tien keer de hoeveelheid die voor jonge automobilisten is toegestaan.

De rechtbank komt tot de milde straf omdat de jongeman zijn alcoholgebruik inmiddels 'onder controle' zou hebben. Gedragsdeskundigen zijn bovendien tot de conclusie gekomen dat de man zijn lesje heeft geleerd en dat de kans op herhaling klein is.