D66 stelt kandidatenlijst vast

vijfheerenlanden • D66 Vijfheerenlanden heeft haar kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Naast lijsttrekker Christa Hendriksen (48) die al 7 jaar fractieleider in Vianen is staan op de kandidatenlijst: Klaas de Zwaan (41) uit Vianen, Jantine Dijkstra (55) uit Meerkerk, Jaap Breur (35) uit Vianen, Laurens van Leer (37) uit Schoonrewoerd en Merel Tilstra (34) uit Vianen. Vanaf deze week stellen de D66-kandidaten zich voor via de website van D66 Vijfheerenlanden. Christa Hendriksen is "heel blij" met de kandidatenlijst. "Het zijn allemaal goede kandidaten, die met beide benen in de samenleving staan en op hun eigen gebied kennis en kunde meebrengen."

q https://vijfheerenlanden.d66.nl


'Legeskorting bij energieneutrale woningen'

vijfheerenlanden • Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die energieneutraal of bijna-energieneutraal bouwen moeten een fikse korting krijgen op de bouwleges. Dat vinden de raadsfracties van PvdA en D66 Vijfheerenlanden, de gemeenteraden van gemeentes Leerdam, Vianen en Zederik buigen zich binnenkort over een initiatiefvoorstel.

De twee politieke partijen vinden het wenselijk dat er nu al wordt gebouwd volgens de zogenaamde BENG-eisen. Die hebben betrekking op de maximale hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, de maximale hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen en de minimale hoeveelheid energie hernieuwbare energie ten opzichte van de totale hoeveelheid energie. PvdA en D66 Vijfheerenlanden vinden het een gemiste kans om de huidige nieuwbouw niet gelijk conform de BENG-eisen te bouwen. "We begrijpen dat wij partijen niet kunnen verplichten om deze nieuwe eisen te gebruiken, maar we kunnen ze wel stimuleren."

Projectontwikkelaars, particulieren en woningcorporaties die nu al voldoen aan de BENG-eisen moeten een korting krijgen op de bouwleges van 50 procent. Als het gebouw helemaal energieneutraal is moet die korting zelfs oplopen tot 100 procent.