• Enorme vlammen slaan uit het pand.
• Enorme vlammen slaan uit het pand. Foto: Marleen Groeneveld

Grote brand verwoest woning

ottoland • Een grote uitslaande brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een vrijstaande woning aan de B in Ottoland volledig verwoest. De twee bewoners werden vanwege het inademen van een grote hoeveelheid rook naar het ziekenhuis gebracht.

De brand brak rond 04:15 uur uit en is ontstaan in een slaapkamer. De oorzaak is vooralsnog niet bekend. Daar wordt onderzoek naar gedaan. De twee bejaarde bewoners hebben geprobeerd om eerst zelf het vuur te bestrijden, maar dit lukte niet. Ze alarmeerden waarschijnlijk de brandweer zelf, die met groot materieel uitrukte.

"Nadat we eerst hebben geprobeerd om de brand van binnenuit te bestrijden, moesten we al snel de beslissing nemen om iedereen naar buiten te halen en van buitenaf de brand verder te bestrijden", vertelt Officier van Dienst Johan de Ruiter. "We hebben ons er toen op gericht om de belendende percelen te beschermen."

Dat is gelukt. Op het hoogtepunt van de brand waren drie tankautospuiten en een hoogwerker actief. Tijdens de brand stortte één van de twee schoorstenen in.

Omliggende woningen moesten worden ontruimd vanwege de hevigheid van het vuur en de rookontwikkeling. De bewoners werden geëvacueerd naar de brandweerkazerne in Brandwijk. De buurman aan de westzijde van het getroffen pand heeft 's nachts in allerijl met wat planken een noodbrug aangelegd over de sloot achter het huis, zodat de brandweer aan de achterkant van de woning kon komen om daar de brand te bestrijden.