• De aangepaste tekening van de kerk in Meerkerk.
• De aangepaste tekening van de kerk in Meerkerk.

Dinsdag 18 september informatie vanaf 19.30 uur in het Anker

Bouwplan Hervormde Kerk aangepast

meerkerk • Na meer dan tien jaar voorbereiding en eindelijk alle vergunningen op orde, zou het afgelopen voorjaar worden begonnen met de gewenste uitbreiding van de Hervormde Kerk aan het aloude Kerkplein in Meerkerk. Maar een halfjaar verder zit er nog geen heipaal in de grond.

"Maar daar gaat zeer binnenkort verandering in komen", aldus de altijd slagvaardige Marcel van Leeuwen. De voorzitter van de bouwcommissie stelde zijn vakantieplannen uit en heeft wekelijks overleg met diverse instanties. "We gaan de goede kant op. Gemeente Zederik, bij monde van ambtenaar Kees Schrijvers, werkt goed mee. Zoals gedurende het hele bouwproces feitelijk het geval is."

Skeletten

Met een dikke map op tafel gaat Van Leeuwen terug naar begin dit jaar. "Na het laatste archeologisch onderzoek zijn we voortvarend van start gegaan. De ontgraving van de eerste anderhalve meter van de bouwlocatie verliep conform de verwachtingen van de archeologen. Na het slaan van de damwanden en andere voorzieningen, werd begonnen met het verdiepen van de bouwput ter plaatse van het souterrain. Echter meteen al bij de eerste paar bakken grond, troffen we de eerste van veel menselijke skeletten aan. Het hield niet op. Op sommige plaatsen lagen er wel vijf skeletten boven elkaar en we waren nog niet eens op volledige diepte."

Alternatief bouwplan

Na anderhalve week en maar liefst 110 skeletten werd besloten om kostentechnische redenen de bouw te staken. "De regels zijn nu eenmaal zo dat de kerk als initiatiefnemer voor alle kosten zou opdraaien. Ondanks veel vrijwilligerswerk, kost het opgraven en vervolgens bergen en bewerken van een skelet bij elkaar 700 Euro. Ons zorgvuldige gespaarde spaarpotje verdween als sneeuw voor de zon. Met de gemeente is nog wel gezocht naar subsidiemogelijkheden, maar toen ook dat niets opleverde hebben we in goed overleg met de gemeente Zederik moeten besluiten definitief af te zien van het bouwen van het souterrain. Met een fikse schadepost, hebben we ons oorspronkelijk bouwplan gewijzigd. Er is nu een alternatief plan, waarbij we op de begane grond ruimtes gemaakt hebben voor voorzieningen die oorspronkelijk een verdieping lager waren gepland."

18 september Informatieavond

Hoewel de bouwcommissie anders had gewild, is men tevreden. "We hebben ingeleverd, maar met respect voor de ooit in de kerk begraven mensen en respect voor de burgergemeente zijn we blij met het alternatief. Waarbij onze belangrijkste knelpunten om als kerk goed te kunnen functioneren worden opgelost." Van Leeuwen legt desgevraagd uit. "De consistorie wordt een stukje groter en zal straks ook gebruikt kunnen worden voor jeugactiviteiten. Verder zal de ontvangstruimte voor de dopelingen ook multifunctioneel worden ingericht en hebben we door de compactere bouw een verwarmingsketel minder nodig. De aangepaste vergunning is verleend en ligt nu nog ter inzage. We organiseren zelf op dinsdag 18 september een informatieavond in Het Anker. Niet alleen voor onze kerkgangers, maar ook voor andere belangstellenden uit Meerkerk. Dit bouwplan is niet alleen voor onze eigen leden, maar voor alle inwoners. Niet voor niets komen de archeologische vondsten zichtbaar terug in en rond de verbouwde kerk. Daarnaast maken we het oude kerkhof na de uitbreiding toegankelijker en wordt er een stilteplek gecreëerd voor het dorp."

Na ontvangst van de onherroepelijk vergunning, dichten we de bouwput en kan daarna worden gestart met de bouwwerkzaamheden. "Om het financieel verlies te beperken, gaan we nog meer zelf aan de slag. Dat vertraagt de bouwtijd, maar we hopen wel kerstfeest 2019 in de vernieuwde kerk te houden."

Theo Sprong