Een uniek uithangbord, het stamt af van Catshuis uit Den Haag
Een uniek uithangbord, het stamt af van Catshuis uit Den Haag Foto: Léontine van Geffen-Lamers

Pand Woudenberg open tijdens OMD

ameide • Het pand van Koninklijke Woudenberg aan de Voorstraat 7 in Ameide is op zaterdag 8 september geopend tijdens de Open Monumentendag (OMD).

“Koninklijke Woudenberg bestaat al sinds 1779 en wij zijn gehuisvest in een monumentaal pand. Wij kunnen ons voorstellen dat bewoners uit de buurt nieuwsgierig zijn hoe het pand er van binnen uit ziet”, vertelt algemeen directeur Aafke van der Werf.

Het bedrijf zit in een voormalig koopmanshuis en is net als de overige monumentale panden aan de Voorstraat, gebouwd in het begin van de 18e eeuw (de Gouden Eeuw en de VOC-tijd) door rijke Utrechtse patriciërs. Gelegen aan de buitenbocht van de Lek en met de invloed van eb en vloed, konden, met westenwind en tij mee, de kustschepen in die tijd Ameide op eigen kracht bereiken. Er ontstond een overslaghaventje voor het achterland. Met de komst van stoomschepen verloor de haven snel aan belang en kwam er een einde aan een relatief rijke periode in Ameide.

Het pand is in de stijl van de Hollandse en specifiek Utrechtse, neorenaissance opgetrokken met een strikt symmetrische raamverdeling. Ook de kleurstellingen van de interieurs (met name de groentint) zijn in de Utrechtse stijl. Geen ontsierende gevelreclame, maar een zeer fraai gesmeed en geornamenteerd uithangbord, dat blijkt af te stammen van het Catshuis uit Den Haag.

Recentelijk konden de bewoners uit Ameide zien hoe de voorgevel weer helemaal opgeknapt werd en nu weer mooi in de verf staat. Tijdens deze Open Monumentendag kunnen mensen binnen een kijkje nemen áchter de gevel van het pand van Koninklijke Woudenberg. De deuren zijn open van 10.00 tot 15.00 uur. Landelijk zijn er veel meer panden opengesteld.