• Het bestuur van de Gondelvaart.
• Het bestuur van de Gondelvaart. Foto: Matthijs Daniels

De allerlaatste handen worden aan de vaartuigen gelegd

'Gondelvaart maakt Oudekerker trots'

giessen-oudekerk • De allerlaatste handen worden aan de vaartuigen gelegd, de omgeving is versierd, de keuringen worden verricht en de organisatie kan na al het voorwerk niet wachten tot het zo ver is.

Het is het weekend voor de Gondelvaart en het twaalfkoppig bestuur van het evenement komt voor vergadering bijeen bij voorzitter Aukje van Dijk thuis. Zij, penningmeester Eric Boer, Anke van Garderen en Menno van Harten kunnen er even tussenuit om vooruit te blikken naar de varende parade op de Giessen.

"Iedereen heeft weer Gondelkoorts", ziet Eric Boer om zich heen. "Iedereen in het dorp is wel op de een of andere manier bij de Gondelvaart betrokken." "Het is één grote saamhorigheid deze weken", vindt Menno van Harten en dat wordt beaamd door Anke van Garderen die dit jaar, net als Van Harten, voor het eerst meedraait in het bestuur van de organisatie. "De Gondelvaart maakt de Oudekerker trots", concludeert zij.

Dat blijkt het meest uit de grote bouwlust, ook weer voor de editie 2018. De jongere generatie is het stokje volop aan het overnemen van de oudere bouwers en zo lijkt de toekomst voor jaren gegarandeerd. Anke van Garderen: "Onze buurtvereniging, de Gondelbuurt, vaart dit jaar zelf niet mee. Daar heeft de jeugd het inderdaad overgenomen nu. Daardoor mis ik de voorpret wel een beetje, maar het is wel goed natuurlijk."

Aukje van Dijk heeft de voorbereidingen op en langs het water met bewondering gevolgd en durft het aan: "Ik heb nog nooit zo'n mooie vloot gezien als dit jaar. Vroeger wist je dat de laatste boot in de Gondelvaart altijd de mooiste was, want dat was die van de brandweer. Maar echt, ze worden steeds mooier."

Er gaat een intensieve periode van voorbereiding vooraf aan het spektakel, zo merken Anke van Garderen en Menno van Harten voor het eerst als bestuurders. Van Harten is de 'nieuwe Goof van Rijswijk' geworden, want hij heeft diens rol als vlootmeester overgenomen. Aan hem onder meer de taak om bakken te regelen, sleepboten, schippers, aggregaten en vrijwilligers. "De juryboot hadden we vorige week pas rond. Daar heeft Aukje de kapitein nog voor geregeld. Maar al met al heb ik mijn weg een beetje gevonden nu."

"Zo druk heb ik het nog niet hoor", zegt Anke van Garderen haast verontschuldigend. "Ik heb niet één vaste functie, ik heb van verschillende mensen wat taken overgenomen. Toen ik gevraagd werd, was mijn eerste reactie dat ik het al best druk had met van alles. Maar aan de andere kant: als niemand in een bestuur wil zitten gebeurt er ook niks." Lachend: "En ik houd wel van een feestje. Er ligt trouwens een heel goed draaiboek voor de organisatie. Dat maakt het makkelijker om in te stappen. Dat is me echt opgevallen."

Ze hebben inmiddels ook gemerkt dat slecht nieuws bij de bestuurlijke taken horen. De varende praalwagens mogen niet uitsteken buiten aangegeven afmetingen. Gebeurt dat toch, dan moet de organisatie opdracht geven tot inkrimpen. "Twee jaar geleden is er een boot gekanteld. Het liep gelukkig goed af, maar we moéten streng zijn", verklaart Aukje van Dijk. "Er was nu een boot te breed. Ik begrijp dat het vervelend is als we zeggen dat het minder moet, maar we kunnen geen risico's nemen."

De Gondelvaart begint zaterdag om 19.00 uur net uit de bocht achter café-restaurant Olt Ghiessen. Rond 20.30 uur bereikt de vloot het keerpunt in Hardinxveld-Giessendam en om 22.30 uur draait de stoet weer terug richting startpunt vanuit Giessenburg. Bezoekers kunnen op www.gondelvaart.nl stemmen voor de publieksprijs. De prijsuitreiking vindt vrijdag 21 september om 20.00 uur plaats in Olt-Ghiessen.