Afbeelding
Foto:

Subsidie binnen voor Kaas Experience Center

bleskensgraaf • Zuivelcoöperatie Deltamilk heeft middenin de zomervakantie het goede nieuws ontvangen dat de Leader subsidie voor het Kaas Experience Center Bleskensgraaf is goedgekeurd.

De monumentale boerderij naast zuivelfabriek De Graafstroom in Bleskensgraaf wordt de komende jaren gerestaureerd en ingericht als bezoekerscentrum met alle informatie over boerderijen en kaas. Ook het erf rondom de boerderij wordt opnieuw ingericht met een moestuin, terras en speeltuin. De Europese Unie, provincie Zuid-Holland en de Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden investeren gezamenlijk 198.000 euro. De bijdrage wordt gebruikt voor het energieneutraal maken van de varkensschuur en het landschappelijk inrichten van de entree. Ook wordt er geïnvesteerd in eigentijdse informatie en educatie. Verder wordt er onderzocht of elektrisch vervoer van en naar het nieuwe experience center mogelijk is en er wordt deelgenomen aan de Groene Cirkel Kaas om de kaas zo duurzaam mogelijk te produceren.

De zuivelfabriek heeft in 2014 de boerderij gekocht die onder monumentenzorg valt. Dit pand naast de fabriek kwam vrij. Het heeft potentie met veel culturele, historische elementen. Het Kaas Experience Center moet deel gaan uitmaken van een toeristische route. Met als titel 'The Amsterdam Cheesetrail' moet er een route komen van Leerdam tot Amsterdam, beide plaatsen waaraan bekende kaasmerken zijn verbonden. Het Kaas Experience Center Bleskensgraaf vormt een stap-steen op weg naar realisatie van de kaasroute.

Plan is dat het boerenerf opnieuw wordt ingericht op een manier die past bij de streek, met alle aanwezige erfelementen, zoals bijvoorbeeld een boomgaard of hooiberg. De moestuin moet onderhouden gaan worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het hele project zal energieneutraal functioneren. In de te restaureren boerderij komt een centrum waar bezoekers de gehele keten van koe tot kaas kunnen zien. Met een kaasmakerij waar bezoekers hun eigen kaas kunnen maken. Tevens biedt de kaasmakerij ruimte voor innovatieve productontwikkeling. Het geheel moet de sfeer ademen van een boerderij in bedrijf waar de sporen van de oude bedrijfsvoering zichtbaar zijn en blijven.