Daan Hartog zesde in Ossendrecht

ossendrecht/regio • Jan van Arckel-jeugdrenner Daan Hartog uit Giessenburg is zondag zesde geworden in het criterium van Ossendrecht. Daan kon het tempo goed aan en hield op het rondje met een venijnige klim prima stand. Mees Bassa (Noordeloos) had een goede start, maar de klim werd hem teveel. Twee ronden voor het eind gaf Mees de pijp aan Maarten; een 20e plek werd zijn deel.


Nieuwelingen JvA sterk in Veenkoloniën

veendam/regio • De nieuwelingen van RC Jan van Arckel reden in en rond Veendam een sterke Kleine Omloop van de Veenkoloniën. Door het mooie weer werd het een niet al te zware koers. Timo de Zeeuw probeerde enkele keren om weg te komen, maar kreeg geen ruimte. Sprintkanon Delano Swenne (Heukelum) sleepte er een mooie tweede plaats uit. Ook zijn ploeggenoten reden een keurige uitslag: Joël Nederveen (Hardinxveld) 15e, Noël Luijten (Meerkerk) 18e, Timo de Zeeuw (Molenaarsgraaf) 28e en de door een valpartij geplaagde Jens Bassa (Noordeloos) 69e.
Het was niet de dag van de JvA-junioren. Menno Vonk (Meerkerk), Ruben Blom (Tienhoven) en Patrick de Jong (Noordeloos) kregen een DNF achter hun naam. Geert van Kappel (Sleeuwijk) werd 61e. Voor de junioren zit het klassiekerseizoen er nu op.


Forse toename rookvrije clubs

regio • Het aantal rookvrije sportverenigingen is de afgelopen jaren flink gegroeid: vanaf 1 september zijn in Nederland meer dan 550 sportclubs rookvrij, terwijl dat er vorig jaar nog ruim 150 waren. Ook bij de voetbalclubs is de stijging fors, van 57 in 2017 naar 208 in 2018. Dat zoveel clubs ervoor kiezen rookvrij te worden past bij de grote maatschappelijke steun voor rookvrije sport. Maar liefst acht op de tien Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn.

Verantwoordelijkheid

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, is blij met de resultaten. "Roken wordt steeds minder als normaal gezien, en dan vooral in de buurt van kinderen. We zien dat gemeenten steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen en in gesprek gaan over het rookvrij maken van hun lokale voorzieningen, zoals de sportterreinen. Iedereen wil dat zijn of haar kinderen gezond opgroeien, en roken hoort daar niet bij. Door sport in Nederland rookvrij te maken wordt de sportclub, een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen, een écht gezonde omgeving." De beweging 'Samen op weg naar een Rookvrije Generatie' is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. KNVB is sinds 2017 één van de partners en stimuleert actief de groei van het aantal rookvrije voetbalverenigingen met praktische tools voor bestuurders.


Wagenmakerij wint buurttennis

meerkerk • TCM heeft in de maanden juli en augustus een buurttennistoernooi georganiseerd. Na twee voorronden en een finaleavond kwam De Wagenmakerij als winnaar uit de bus. Naast een mooie trofee ontvingen zij de mogelijkheid om ter voorbereiding op de feestweek van volgend jaar een uur gebruik te maken van de zaagapparatuur van NL Cases & Interior.