• Bloemrijk Giessenburg gaat de Giessenbrug van bloembakken voorzien.
• Bloemrijk Giessenburg gaat de Giessenbrug van bloembakken voorzien. Foto: Geurt Mouthaan

Zuiniger met energie in Giessenburg

giessenburg • Met een energiemarkt op 24 september in De Til en twee 'dorpsschouwen' wil Duurzaam Giessenburg dorpsgenoten op het hart drukken: energie besparen is niet ingewikkeld.

"Want onze ervaring is dat iedereen wel wil, maar een zetje in de rug nodig heeft om echt iets te doen", vertelt Ria van Wijngaarden. Zij is één van de leden van Duurzaam Giessenburg, een werkgroep van het plaatselijke dorpsoverleg. Het belangrijkste doel is informatie verstrekken over hoe je energiezuiniger kunt wonen en leven. Dat gebeurt met de wooncoaches die deel uitmaken van het team en met de onlangs gelanceerde site www.duurzaamgiessenburg.nl.

Dorpsschouw

In september zijn er daarnaast twee activiteiten. Als eerste zijn er op 17 en 18 september 'dorpsschouwen'. De leden van de werkgroep trekken dan het dorp in. "We hebben koffie, thee en een ijscokar bij ons", licht Ria toe. "Op diverse plekken staan we een tijdje en iedereen is dan welkom om bij ons aan te schuiven. De gesprekken kunnen gaan over duurzaamheid en het besparen van energie, maar ook over andere kwesties. Het is meteen een luisterend oor om aan te geven wat er in de straat of in het dorp verbeterd kan worden. Dat kan van alles zijn, tot een loszittende stoeptegel toe. Er is ook iemand van de gemeente aanwezig. De exacte locaties en tijdstippen maken we later bekend via een extra nieuwsbrief."

Een week later, op maandag 24 september, is er in de grote zaal van De Til een informatiemarkt over duurzame energie. Er zijn dan stands van allerlei bedrijven en instanties. De rode draad: energie besparen is niet iets ingewikkelds, maar je kunt er bij wijze van spreken de volgende dag al mee beginnen. "Veel mensen hebben geen idee wat er mogelijk is. Wij willen het laagdrempelig maken. Terug naar nul is vaak nog een brug te ver, maar de eerste stappen zetten is helemaal niet zo moeilijk." De aanvang is 17.00 uur, de avond is rond 21.30 uur afgelopen. "Om 19.30 uur presenteren we de uitkomsten van de energiescan die voor de zomervakantie van enkele huizen uit de nieuwbouw zijn gemaakt. We lichten dan aan de hand van dit praktijkvoorbeeld toe wat er mogelijk is en er gelegenheid om vragen te stellen. Met elkaar willen we zo het groenste dorp aan de Giessen worden."

Groen én kleurrijk; één van de meest recente initiatieven van Duurzaam Giessenburg is de opzet van Bloemrijk Giessenburg, met als doel het aantal bloemen in het dorp te laten stijgen. "Binnenkort gaan we als eerste actie de bruggen voorzien van bloembakken."

Meer informatie is te vinden op


q www.duurzaamgiessenburg.nl

Geurt Mouthaan