• Harry Stam in gesprek op de Nieuwe Veer in Streefkerk.
• Harry Stam in gesprek op de Nieuwe Veer in Streefkerk.

Op de fiets van Lekkerland naar Arkel

nieuw-lekkerland • Raadslid Harry Stam van de ChristenUnie heeft de zomermaanden benut om de toekomstige gemeente Molenlanden per fiets te verkennen.

Bijna alle twintig kernen heeft hij aangedaan, vaak onder tropische weersomstandigheden. "In de vier weken dat ik op pad was, heb ik het gras in de Alblasserwaard gaandeweg geler zien worden", aldus Harry. De tocht langs de dorpen leverde tal van plezierige ontmoetingen op met streekbewoners. "Ik heb mooie en gezellige gesprekken gehad. Wat me positief opviel was de enorme betrokkenheid bij de eigen woonomgeving."

"In Giessen-Oudekerk sprak ik een omwonende van de openbare basisschool, de locatie waarvoor plannen voor nieuwbouw in de maak zijn. Net als alle andere mensen die ik sprak over de fusie gaf hij aan het niet fijn te vinden dat het gemeentebestuur verder op afstand komt te staan. De dorpsraden worden met andere woorden alleen maar belangrijker. Die kregen van hem trouwens een dikke voldoende."

"Over de Giessen, een brug verder, sprak ik met enkele senioren die buiten zaten bij Bredero's Hof. Het zijn echte Alblasserwaarders en roemen de tijd dat het dorp nog een eigen bestuur had. Dat was overigens tot 1986. Ze maken zich wel zorgen over de toewijzing van de woningen bij hen in de hof. Steeds minder wordt er aan senioren toegewezen en steeds meer aan mensen van buitenaf."

Ook sprak hij mensen in Wijngaarden, Streefkerk, Langerak, Nieuwpoort, Hoornaar, Hoogblokland en Arkel. Het hele verhaal staat op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard.