• Peter Vink vertolkte de rol van Dirk Bons als chauffeur van de buurtbus.
• Peter Vink vertolkte de rol van Dirk Bons als chauffeur van de buurtbus. Foto: Rick den Besten

Ottolandse roddeltraditie springlevend

ottoland • De roddelshow was ook dit jaar weer één van de absolute hoogtepunten van de vijfjaarlijkse Ottolandse feestweek.

Met 600 bezoekers puilde de feesttent afgelopen donderdagavond uit. In elf scènes werden de dorpelingen weer nietsontziend en af en toe scherp op de hak genomen. Niemand werd gespaard en onhebbelijkheden en kleine misstappen van de Ottolanders werden op een komische wijze voor het voetlicht gebracht en flink uitvergroot. Iedereen genoot, want het dorp is inmiddels wel wat gewend.

Inspirator

Er is geen dorp in de streek waar de roddeltraditie zo zorgvuldig in ere wordt gehouden als in Ottoland. Dat is bij uitstek de verdienste van Ben de Hoop (58). Al jarenlang Brandwijker, maar nog altijd de grote inspirator en regisseur van de roddelshow in zijn geboortedorp. In de oudjaarsnacht van 1982 bezorgde hij midden in de oudjaarsnacht met enkele vrienden de eerste Roddelkrant. En 36 jaar later is hij nog steeds de grote creatieve en drijvende kracht achter het gebeuren. Dit keer opnieuw een show, een cast van vijftien spelers op het podium, tien mensen achter de schermen. En niet te vergeten zeer professionele decors, die steeds werden gewisseld.

Voor de verandering was Dirk Bons weer eens van stal gehaald, schitterend neergezet door sterspeler Peter Vink. De inmiddels naar Groot-Ammers verhuisde oud-Ottolander Bons herinnerde het publiek aan zijn glorietijd als voorzitter van de Oranjevereniging ('wij hadden Guus Meeuwis') en was later te zien als niet altijd stuurvaste chauffeur van de Buurtbus. Hij gaf in een andere monoloog ook nog nuttige tips voor het tanende niveau en ledental van zangkoor O&U: 'Over en Uit'. Ook Maarten van Tol leverde met zijn gitaar weer een meesterlijke bijdrage met zijn peptalk aan de jonge vaders en moeders om wat te doen aan het teruglopende kindertal bij de Eben-Haëzerschool.

Ook andere dorpsfiguren passeerden de revue, zoals de eeuwige vrijgezel en appeltjesboer Dik van Tienhoven, de ietwat zuinige stamboomonderzoeker Arie Arrentze, bijenhouder Otto Zwartbol met twee bulten op z'n kop en zijn wat bijtgrage viervoeter. Verder Marije IJzerman, de 'koningin van Ottoland' die volgens de roddel zo'n beetje eigenhandig de boerenbruiloft schrapte uit het programma van de feestweek. Ook was er een ereplaats ingeruimd voor de wandelende Ottolandse encyclopedie Bart de Jong. De strijd over het wel of niet doorgaan van de boerenbruiloft was de rode draad in elke sketch, met in de hoofdrol Arja en Kees Aantjes. En uiteraard was er aandacht voor de luchtballonvaart die tig keer werd uitgesteld. De ballon werd uiteraard bestuurd door piloot Jelle Kok, die echter zorgde voor een flinke crash. Kortom: de roddeltraditie is in Ottoland nog springlevend.


Dick Aanen