Afbeelding
Foto:

Cel geëist na dronken rit met gevolgen

giessenburg • Voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval is tegen een 21-jarige Giessenburger zeven maanden celstraf geëist en drie jaar intrekking van het rijbewijs.

Verkeersdeskundigen durfden bij een reconstructie niet harder dan 85 kilometer per uur te rijden op de plaats in de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam, waar het ongeval in juni 2017 gebeurde. Volgens diezelfde deskundigen moet de verdachte circa 130 kilometer per uur hebben gereden bij de hobbel waar een duiker in de weg ligt. Elf meter voorbij die hobbel werden krassen op het wegdek gevonden. Daar landde de gelanceerde auto, waarbij de bodemplaat de grond raakte. De auto raakte vervolgens in een slip en knalde aan de linker kant van de weg tegen een boom. Zowel de verdachte als zijn passagier liepen een gebroken bovenbeen op en de Giessenburger heeft nog steeds een pin in zijn toen verbrijzelde pols. Beiden raakten door de klap even buiten bewustzijn.

Alcohol en stoerdoenerij speelden een rol, bleek vrijdag tijdens de rechtszetting in Dordrecht. Een vriend reed in zijn auto achter het duo. Op de vraag of ze aan het straatracen waren, antwoordde de verdachte: "Ik denk dat het zo gegaan is, ja." De officier van justitie had geen goed woord over voor de verdachte. "Jullie hadden het ordinair op een zuipen gezet en dan stap je achter het stuur. Dit slaat alles", zei hij. Het gemeten promillage van 2,03 is tien keer de toegestane hoeveelheid van 0,2 promille voor mensen die korter dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, zoals deze verdachte.

De man is als jonge bestuurder al eens bestraft voor het doorrijden na een aanrijding en voor een forse snelheidsovertreding. Daarom werd nu een celstraf geëist. De advocaat van de verdachte vond een voorwaardelijke straf op zijn plaats. De rechtbank doet uitspraak op 7 september.