• Nanette van Ameide, Elisabeth van Leeuwen, Cees Bakker en Hans Mouthaan.
• Nanette van Ameide, Elisabeth van Leeuwen, Cees Bakker en Hans Mouthaan. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuw boek Boerderij & Erf: 'De stee van Saan van Pietere'

Het boerenleven van een eeuw terug

regio • Met de hand melken, daggelders, het dagelijks gebruik maken van de boenstoep; in de agrarische sector klinkt dit inmiddels prehistorisch. En toch is het nog niet zo lang geleden dat dat de ouderen onder ons het zich niet meer zouden kunnen herinneren.

In 'De stee van Saan van Pietere' wordt dit boerenleven van voor de mechanisering en robotisering vastgelegd. De tijd waarin boerenbruiloften op de deel werden gevierden, groenten werden geweckt en er een grote afstand was tussen de boeren en zijn knecht komt in het boek weer tot leven.

In boekhandel Ritmeester te Meerkerk werd het boek donderdag officieel gepresenteerd. Namens de nieuwe gemeenten Vijfheerenlanden en Molenlanden namen Nanette van Ameijde en Elisabeth van Leeuwen de eerste exemplaren in ontvangst uit handen van Cees Bakker, voorzitter van Stichting Boerderij & Erf.

Streekverhalen

Voor de aanzet moeten we een jaar of tien terug. Namens Stichting Boerderij & Erf vroeg Teus Koorevaar uit Wijngaarden Hans Mouthaan uit Bleskensgraaf, auteur van onder meer streekverhalen, om verhalen over het boerenleven van vroeger te schrijven. Deze zouden geplaatst worden in de nieuwsbrief van de stichting. "Ik weet nog dat ik reageerde: 'Maar ik ben toch geen boer?'", blikt Mouthaan terug. "Maar Teus zei: 'Je hebt altijd tussen de boeren gewoond. En als je het niet weet, dan vraag je het toch gewoon?'."

Research

Die aansporing nam Hans Mouthaan ter harte. "Veel wist ik inderdaad zelf al of ik had uit verhalen gehoord. Maar ik ben meerdere keren bij boeren langs gegaan en heb ook via andere kanalen research gedaan." De verhalen werden geen droge opsomming van feiten. In 'De stee van Saan van Pietere' staat één boerderij en haar bewoners centraal. Elke episode handelt over een bepaald onderdeel van het leven op de hofstede. Van een bruiloft tot het leven van de knecht en dienstmeid, de hooibouw en het maken van kaas tot de afsluiting: de verkoop van de boerderij en alles wat daarbij destijds kwam kijken.

Een jaar of twee geleden legde de Bleskensgraafse schrijver bij Boerderij & Erf de vraag neer of het niet een goed idee zou zijn de verhalen te bundelen tot een boek. Nu liep bestuurslid Dick de Jong al rond met het plan om een fotoboek te maken. De Jong: "Met alleen de tekst zou je een te klein publiek bereiken. De combinatie met de historische foto's, die we via oproepen van derden binnenkregen, maakt 'De stee van Saan van Pietere' tot een voor jong en oud aantrekkelijk boek."

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandels in de streek. De kosten zijn 14,95 euro.


Geurt Mouthaan