• Maarten Aantjes hield de vogelstand goed in de gaten.
• Maarten Aantjes hield de vogelstand goed in de gaten. Foto: Aangeleverd

Meer grutto's op terrein de Steeg

langerak • Het gaat beter met de grutto's en kieviten op natuurterrein de Steeg in Langerak.

Maarten Aantjes, jeugdig lid van de vogelwerkgroep van Natuur- en Vogelwacht 'de Alblasserwaard' (NVWA), telde afgelopen voorjaar onder andere vijf territoria van de grutto en negen van de kievit, waarmee deze soorten na jaren van achteruitgang weer terug zijn op het niveau van tellingen van vijftien jaar geleden.

De weidevogelstand in Nederland holt al jaren achteruit. Daarom is de NVWA blij met de informatie. De gegevens die Maarten heeft verzameld worden gedeeld met SOVON (Stichting Vogelonderzoek Nederland).

In de maanden maart tot en met juni ging Maarten vijf keer voor dag en dauw op pad om het aantal territoria van weidevogels op de Steeg in kaart te brengen. Dit terrein van Oasen drinkwater beslaat 25 hectaren en is een authentiek veenweidegebied met veel sloten en een aantal poelen. Het ligt ten noorden van het zuiveringsstation aan de Melkweg in Langerak en is ingericht als compensatiegebied voor het waterwinnen, waarin de schrale gras- en hooilandvegetaties teruggebracht zijn naar een staat die kenmerkend is voor veenweidegebieden. Het terrein wordt ecologisch beheerd, zo mogen er bijvoorbeeld geen pesticiden en kunstmest worden gebruikt. In de winter van 2017-2018 heeft Oasen een nieuw langjarig beheer- en monitoringsplan gemaakt voor de natuurterreinen in de Alblasserwaard. In samenspraak met regionale kenners, zoals weidevogelexpert Jan Andeweg, zijn er maatregelen genomen voor een aantal doelsoorten zoals de grutto.