• Een optreden tijdens de vorige feestweek in Arkel.
• Een optreden tijdens de vorige feestweek in Arkel. Foto: Etienne Hessels

Arkelaren vieren negen dagen feest

arkel • De inwoners van Arkel hebben zin in een eigen feestje, van het dorp en voor het dorp. Van vrijdag 7 tot en met zaterdag 15 september vieren ze het 1035-jarig bestaan.

En masse trekken inwoners in de tweede week van september naar de feesttent van Arkel 1035, voor plezier en verbroedering. De Stichting Arkel 1000 moet nog wel even aan de bak. "Juist de laatste weken voor de start zijn erg druk voor ons", zegt bestuurslid Lieneke de Stigter. "Twee jaar geleden begonnen we al met de organisatie."

Uitverkocht

Het enthousiasme in het dorp is groter dan ooit. Misschien wel omdat het bestuur zich heel nadrukkelijk in de eerste plaats voor eigen inwoners inspant.

Voorzitter Gert-Jan Inpijn: "Alleen Arkelaren en oud-inwoners kunnen een passe-partout kopen, en mensen die sociaal of economisch gebonden zijn. Het is in de eerste plaats een dorpsfeest."

Lieneke: "Jeugd die vertrok uit het dorp, zie je tijdens de feestweek terugkomen." Bestuurslid Jeroen den Boef: "Heel bewust hebben we onze line up niet op social media gezet. Midden in de nacht hebben we tweehonderd stoepborden geplaatst. Toen de inwoners wakker werden, zagen ze het programma. Het is de achtste feestweek die onze stichting organiseert en voor het eerst zijn de optredens van artiesten al weken van tevoren uitverkocht."

Met ogen die glinsteren van voorpret vertelt Jeroen hoe de opening op vrijdagavond eruit gaat zien.

"Na de lampionnen optocht hebben we om 22.00 uur de Grand opening. Een opening met licht, geluid, special effects en een artiest, waarbij het reuzenrad betrokken zal zijn. De avond wordt afgesloten door Arkelse dj's. Het reuzenrad blijft staan tot zaterdag 8 september middernacht, zodat iedereen van grote hoogte het eigen verlichte dorp kan zien." Lieneke: "Alle karakteristieke gebouwen in het dorp hebben we laten uitlichten."

Foodfestival

Op zaterdagochtend 8 september staat de optocht op het programma, die duurt tot 12.00 uur. Op Plein 983 gaat vervolgens een foodfestival voor de regio van start, met veel lekkernijen, live muziek en volop vermaak voor kinderen. Om er nog enkele programmaonderdelen uit te lichten: op zondag 9 september is er een tentdienst met aansluitend een optreden door de Gospelqueens, ook voor niet-Arkelaren. Voor een seniorenmiddag boekte de organisatie Het Danspaleis, met muziek uit de jaren 50 en 60. Senioren uit heel Giessenlanden zijn welkom. De week wordt afgesloten met de film La La Land in een buitenbioscoop op een plein vol strandstoelen, ook voor mensen van buiten het dorp, als er nog plaats is. Alle info op:

q www.arkel1035.nl