Eigenaarsgroepen Kringkeuring 2017.
Eigenaarsgroepen Kringkeuring 2017. Foto: Corrie Hoorweg

70e geitenkeuring

hoornaar • Op zaterdag 11 augustus wordt op het keuringsterrein achter Dorpsweg 123 in Hoornaar voor de 70ste keer de kringkeuring voor geiten gehouden. Het bestuur van de Kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is er trots op dat er 123 lammeren en geiten zijn aangemeld door vijftien deelnemers.

De geitenkeuring begint om 9:00 uur, de entree is gratis en er is catering. Door het grote aantal geiten wordt er in twee ringen gekeurd door 2x2 keurmeesters. De beste geit wint de 'Chris Bos Bokaal'. Op het naast gelegen weiland wordt de Jongveedag Hoornaar georganiseerd, met keuringen voor kalveren, pinken en vaarzen. De dieren zijn tegen Q-koorts gevaccineerd. Anno 2018 zijn er drie afdelingen (VZOD Giessenlanden, SnV Lexmond en DES Hagestein) aangesloten bij de Kring A&V, die gezamenlijk bijna 100 leden hebben.
De kring van Geitenfokverenigingen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is in 1946 opgericht door 17 afdelingen met 1130 leden. Dit gebeurde in Hotel Sap te Meerkerk. Bij de oprichting werd er 10 cent per lid contributie betaald door de afdelingen. De vereniging houdt jaarlijks een kringkeuring. In het begin waren er alleen witte dieren, maar later werden er ook bonte ongehoornde dieren aangevoerd. Het batig saldo van de kringkeuring werd in de kringkas gestort.