Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Meer onderzoek naar PFOA in Giessenlanden en Molenwaard

molenwaard/giessenlanden • De colleges van Giessenlanden en Molenwaard hebben besloten om aanvullend onderzoek te doen naar eventuele aanwezigheid van PFOA en GenX (de opvolger van PFOA) in slootwater.

Dat onderzoek wordt verricht nabij de plekken waar eerder bodemonderzoek is uitgevoerd. Met name wordt het water nabij de moestuinen onderzocht. Op enkele locaties in Papendrecht en Sliedrecht zijn in het water al sterk verhoogde concentraties PFOA en/of GenX aangetroffen. Dat blijkt uit metingen die door de RIVM zijn verricht in slootwater of opgevangen regenwater.

'De voorlopige uitkomsten laten zien dat de concentratie GenX en/of PFOA in het onderzochte slootwater en/of opgevangen regenwater op vier locaties sterk verhoogd is ten opzichte van de drinkwaterrichtwaarde', meldde het RIVM afgelopen week. 'Het betreft twee sloten in Papendrecht (PFOA), één sloot in Sliedrecht (PFOA en GenX) en één keer opgevangen regenwater in Sliedrecht (GenX). Het onderzochte irrigatiewater betreft opgevangen regenwater uit de regenton en slootwater dat gebruikt wordt voor de moestuin. Deze watermonsters zijn in augustus 2017 genomen. Om de blootstelling aan GenX en PFOA zoveel mogelijk te beperken, adviseert het RIVM voorlopig om het irrigatiewater op deze locaties uit voorzorg niet te gebruiken. Vanuit dezelfde gedachte adviseert het RIVM ook om vee niet te laten drinken uit de sloten waar nu sterk verhoogde concentraties zijn aangetroffen.

De colleges van Molenwaard en Giessenlanden willen met het onderzoek inzicht krijgen in de kwaliteit van het water. Molenwaard verricht dit onderzoek nabij de moestuinenlocaties, die eerder zijn onderzocht. Voor Giessenlanden worden de bemonsteringsplekken bepaald op basis van de uitslag van de tien boringen, die in de loop van augustus bekend wordt gemaakt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). PFOA is één van de zeer zorgwekkende stoffen (ZZS), uitgestoten door Chemours, het voormalige DuPont in Dordrecht.