• De opening van de nieuwe raadszaal.
• De opening van de nieuwe raadszaal. Foto: Geurt Mouthaan

Metamorfose voor De Raadszaal in De Til

giessenburg • In De Til te Giessenburg werd woensdagmiddag de compleet vernieuwde Raadszaal feestelijk geopend.

Op een enkele maand na veertig jaar geleden werd De Raadszaal gebouwd. Dat werd destijds gedaan als vergaderruimte voor de toenmalige gemeenteraad van Giessenburg.

Niets veranderd

"En sinds die tijd was er vrijwel niets veranderd in deze zaal", vertelt directeur Wim van Krugten van De Til in Giessenburg. "Het enige dat in de afgelopen veertig jaar is aangepast, is de open haard: dat was omgezet naar een gashaard."

Rigoureuze aanpak

Hoog tijd dus voor De Til Groep om na alle andere vernieuwingen in het Giessenburgse multifunctionele centrum ook deze ruimte aan te pakken. Dat gebeurde rigoureus. "Alles is vernieuwd. De architect heeft een sfeervol en gedurfd ontwerp gemaakt, waar we meer dan tevreden mij zijn. Het ziet er prachtig uit."

Hij sprak in zijn speech tijdens de opening van de vernieuwde zaal vervolgens over energie en duurzaamheid. Wim van Krugten: "Daarnaast hebben we gekozen voor een energieneutrale inrichting, met elektrische verwarming waarvan de stroom grotendeels via zonnepanelen wordt opgewekt."

Papieren wand

De officiële opening werd verricht door de voorzitter van de Raad van Toezicht van De Til Groep en de bedrijfsleider van De Til. Zij baanden zich een weg door een papieren wand, met daarop een afbeelding van de oude situatie.

Eenmaal binnen konden de genodigden vorige week woensdagmiddag rondkijken in De Raadzaal, met als één van de meest opvallende blikvangers een levensgrote reproductie van een schilderij van Jan Steen, met een toepasselijke afbeelding: die van een bruiloft.

Geurt Mouthaan