• Adri Schot en zijn dochter Thirza voor de Hoge Tiendwegmolen.
• Adri Schot en zijn dochter Thirza voor de Hoge Tiendwegmolen. Foto: Geurt Mouthaan

Adri Schot uitbater van De Koffie Molen in Streefkerk

Hopen op Beatrix voor de opening

streefkerk • Adri Schot strekt tevreden zijn benen: de eerste dag in De Koffie Molen leverde 23 klanten op. "Dat was als er zes mensen tegelijkertijd aanschuiven wel even druk, maar ik merk nu al dat de mensen die hier komen geen haast hebben. Ze vinden het juist heerlijk om op hun gemak van de rust en het uitzicht te genieten. En ik vertel ze graag over de achtergrond van de streek en wat er allemaal te zien en te doen is. Inderdaad, als een soort gastheer van de Alblasserwaard."

De kersverse horeca-ondernemer heeft recht van spreken. De Hoge Tiendwegmolen staat middenin de polder aan de westkant van Streefkerk; op een hoge plek, zodat je de omgeving met de andere molens, de weilanden en de Lekdijk in alle vrijheid kunt bewonderen. "Daarmee haal ik mijn gasten ook binnen", knikt Schot. "Bijzonder is dat ik op mijn eerste dag al mensen uit onder meer het Brabantse binnen heb gehad. Het is vooral voor fietsers die hier langskomen een ideale plek."

Hij staat er trouwens niet alleen voor. Dochter Thirza zorgt er mede voor dat iedere klant voorzien wordt van koffie, thee, fris, een ijsje of een broodje met zalm of brie. In het gesprek met Adri Schot valt het woord 'uitdaging' regelmatig. In het dagelijks leven is hij bode bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Toen hij hoorde dat molenstichting Simav op zoek was naar een uitbater voor een horecagelegenheid in de Hoge Tiendwegmolen, aarzelde hij niet om in het diepe te springen. "Die uitdaging ga ik graag aan. Voor de stichting is het mooi dat de Hoge Tiendwegmolen nu een bestemming heeft. En met een collectebus haal ik geld op om een bijdrage te leveren aan het plan om de molenstomp uiteindelijk ook van wieken te gaan voorzien."

Beatrix

Een uitdaging gaat hij ook aan voor de officiële opening. Burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard is wat hem betreft tweede keus. "Dat heb ik hem ook verteld", lacht Schot. "Hij keek wat verbaasd, maar ik legde hem uit dat ik prinses Beatrix uitgenodigd heb. Onlangs heb ik haar, na een mail naar de Rijks Voorlichtings Dienst, een aangetekende brief gestuurd. Ze is tenslotte beschermvrouwe van vereniging De Hollandse Molen en ik heb er de nadruk op gelegd dat haar bezoek kan helpen om de molen van wieken te voorzien."

De Koffie Molen is elke vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur open. "Als het goed loopt, breid ik het wellicht uit meer meer dagen. Ik ben daarnaast bezig met een kruidentuin, zodat mensen zelf bijvoorbeeld munt voor in de thee kunnen plukken. En ik wil een pluktuin aanleggen, zodat men een veldboeket kan plukken. Plannen heb ik genoeg om De Koffie Molen tot een succes te maken." Info over onder meer de mogelijkheden van een high tea: koffieindemolen@gmail.com.


Geurt Mouthaan