Eerste Kamer stemt in met fusies van gemeenten

molenlanden/vijfheerenlanden • De Eerste Kamer heeft dinsdagavond 10 juli ingestemd met de samenvoeging van de twee fusiegemeenten in de regio. Giessenlanden en Molenwaard mogen van de overheid samengevoegd worden tot de nieuwe gemeente Molenlanden. En datzelfde geldt voor Zederik, Vianen en Leerdam tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Daarmee is ook het wettelijke traject afgerond en vormen de genoemde gemeenten vanaf 1 januari 2019 definitief de nieuwe gemeenten Molenlanden en Vijfheerenlanden.

Mijlpaal
Burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard: "In januari 2014 is door de gemeenteraden besloten om een onderzoek uit te voeren naar de meerwaarde van een fusie tussen beide gemeenten. En nu, ruim vier jaar later, is de herindeling definitief. In de afgelopen periode is met veel enthousiasme gebouwd aan een gemeente die klaar is voor de toekomst, goed kan inspelen op kansen en ontwikkelen en waar de diversiteit van de kernen en initiatieven uit de samenleving centraal staan."

Werk niet nog klaar
Burgemeester Rinette Reynvaan van Giessenlanden vult aan: "Het besluit van de Eerste Kamer is een belangrijke mijlpaal. Ons werk is echter zeker nog niet klaar. In de komende maanden zijn we nog volop aan de slag om het beleid van beide gemeenten te harmoniseren en te zorgen dat we inwoners en ondernemers van de nieuwe gemeente Molenlanden vanaf 1 januari 2019 daadwerkelijk kunnen verrassen met excellente dienstverlening."

Verkiezingen
Vanwege de fusie deden de gemeenten Zederik, Giessenlanden, Molenwaard, Vianen en Leerdam niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar. Net als in andere herindelingsgemeenten, vinden de verkiezingen plaats op 21 november dit jaar.

De drie burgemeesters van de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden zijn erg verheugd met dit besluit: "Na een voorbereiding van drie jaar zijn we in januari al gestart met een ambtelijke samenwerking. Het is de kroon op de inzet van al onze collega's dat nu ook de wettelijke procedure afgerond is."