Recreatieve activiteiten HannesHoeve in Giessenburg onder vuur

'Onze privacy wordt ernstig geschaad'

giessenburg • Dat bleek donderdagavond tijdens de informatievergadering in Giessenlanden. Op tafel lag het voorstel van het college om de recreatieve bedrijfsactiviteiten waarvoor nu nog geen vergunning is te legaliseren. Omwonenden tekenden daartegen in 2016 bezwaar aan. Overleggen in de afgelopen jaren brachten de twee partijen niet dichter bij elkaar.

Het college heeft de activiteiten waarvoor geen vergunning is tegen het licht gehouden en stelt de raad voor medewerking te verlenen aan de verhuur van sampans, het laten aanleggen van bootjes, gebouwtjes in de theetuin en het schenken van streekgebonden alcohol in de theetuin van de HannesHeerlijkheid. 'Geoordeeld is dat de verhuur van vijf sampans en een aanlegplek voor kano's en bootjes in combinatie met een theetuin kleinschalig is en goed past in de omgeving.'

De woordvoerster van de bezwaarmakers stelde dat deze recreatieve activiteiten - waaronder het varen met sampans, het schenken van alcoholische dranken uit de streek en een 'koffiekot' - een bedreiging vormen voor de rust aan de Slingelandseweg. "Er is sprake van geluidshinder, die het woongenot van omwonenden aantast. Ook wordt de privacy ernstig aangetast doordat toeristen ongevraagd foto's maken. De bewoners van de Slingelandseweg kunnen zo niet ongestoord genieten van de rust als ze thuiskomen van hun drukke banen."

Ze bracht daarnaast in dat de familie Commijs, eigenaar van de HannesHoeve, enkele weilanden gekocht zou hebben. "Wij zijn van mening dat weilanden weilanden moeten blijven, om het rustieke karakter van Giessenburg te behouden. De bewoners zijn voor hun rust hiernaar toe verhuisd. Zij zijn bang dat de landelijke uitstraling zal verdwijnen en zijn zeer tegen iedere vorm van uitbreiding van de activiteiten van de HannesHoeve."

Op de vraag van VVD-er Bram Visser om hoeveel omwonenden het, naast de met naam en toenaam genoemde familie Spijker, gaat, antwoordde de woordvoerster: "Daar kan ik geen mededelingen over doen. Zij willen anoniem blijven om hun privacy te waarborgen. Zij zijn bang voor represailles. Sommigen van hen zijn al bedreigd."

Een mededeling die tot enige consternatie in de raadszaal leidde. Navraag leerde dat er nog geen aangifte van bedreiging door de betrokkenen is gedaan. Burgemeester Reynvaan vertelde later tijdens de vergadering: "Tijdens het overleg met de heer Spijker vertelde hij in het verleden te zijn bedreigd. Dat heeft hij toen niet nader toegelicht. Ik heb de indruk dat er van bedreigingen nu geen sprake meer is." Na enig aandringen vertelde de woordvoerster overigens dat het naast de genoemde familie om 'minimaal twee à drie gezinnen' gaat. Ook wilde Bram Visser weten wanneer de familie Spijker aan de Slingelandseweg was komen wonen. Het antwoord: in 2014.

Een tweede inspreker belichtte een andere kant van de kwestie. Hij vertelde over zijn bijna 21-jarige zoon met een verstandelijke beperking. "Hij gaat elk weekend naar de HannesHoeve. In zijn beleving is hij mede-directeur van de sampans. Zaterdagochtend staat hij om 6.00 uur al klaar om te gaan, zo graag gaat hij. Daar voelt hij: 'Ik mag er zijn, ik tel mee.' Hoe zou ik hem moeten vertellen dat hij straks misschien niet meer terecht kan in dit wereldje van geluk voor hem? Ik wil u vragen dit mee te nemen in uw overwegingen, al staat dit los van alle wetten en regels."

Als laatst kwam Ria van Wijngaarden, die jaren geleden begon met de verhuur van de sampans en dat inmiddels heeft overgedaan aan een andere ondernemer, aan het woord. "Als inwoonster van Giessenburg zeg ik: 'Het moet niet zo zijn dat alles bepaald wordt door mensen die hier alleen maar komen eten en slapen en die het contact met hun omgeving kwijt zijn.'"

Zij benadrukte juist hoe omgevingsvriendelijk deze vorm van recreatie is. "De sampans hebben elektromotoren. Toen ik daarmee begon, kreeg ik zoveel complimenten, juist omdat je ze totaal niet hoort en mensen zo perfect van onze prachtig omgeving kunnen genieten. Het gaat om vijf sampans; dat past helemaal in het streven van de gemeente Giessenlanden naar duurzame en kleinschalige recreatie die in onze streek past."

De raadsleden gingen niet uitgebreid op de kwestie in; donderdag 12 juli staat het onderwerp nogmaals op de agenda. Wel wilden ze van burgemeester Reynvaan weten waarom er zoveel tijd zat tussen het handhavingsverzoek in 2016 en nu het verzoek tot legalisatie. "Er zijn tussentijds diverse overleggen en onderzoeken geweest", lichtte de burgemeester toe. "Dit alles heeft niet tot een oplossing geleid. We hebben ook geprobeerd om beide partijen tegelijkertijd aan tafel te krijgen, maar naar ik begreep had de familie Spijker daar geen behoefte aan. Totnogtoe viel dit dossier onder de bevoegdheid van het college, maar voor deze stap komt u als raad in beeld. Op deze wijze kunnen ook de omwonenden officieel bewaar maken tegen het besluit om een vergunning te verlenen."


Geurt Mouthaan