• Het organiserend comité van de poldercross.
• Het organiserend comité van de poldercross. Foto: Anja Swijnenburg

Evenement op wielen, voor alle leeftijden

Eerste poldercross in Ottolands weiland

ottoland • Tien Ottolanders, acht mannen en twee vrouwen, staken in november de hoofden bij elkaar. Ze waren het erover eens dat er in hun dorp een poldercross moest komen. Gewoon voor de fun.

Leanna Jungheim: "Bram Aantjes en Carin Swijnenburg riepen vijf jaar geleden al: we moeten een keer wat organiseren. De cross in Bleskensgraaf liep dood, dat was een gemis." Ben Swijnenburg: "Het is gewoon een leuk evenement. Fun, brommertjes, gezelligheid, saamhorigheid." Leanna: "Iets voor alle leeftijden, van zes tot en met honderd."

Veekarren

Bram was de aanstichter. "We willen de kids achter hun PlayStation vandaan trekken. Vroeger leefde je naar zo'n cross toe, was je maanden bezig om je brommertje klaar te maken. We lasten een buis tussen het frame, anders knikte het dubbel. Vaak werkte je met ouwe zooi, je probeerde wel dertig cilinders." Lachend: "Het was tobben, maar een machtig mooie tijd. Op veekarren met bankstellen erop ging je naar zo'n cross toe."

Er komen zes klassen. Naast de funklasse zijn dat de quads, de lichte klasse voor kinderen (50 en 60 cc), een iets zwaardere klasse voor deelnemers vanaf twaalf jaar (85 cc), een lichte klasse voor volwassenen (125 en 250 cc), de zware klasse (450 cc) en de promotieklasse. Bram: "De laatste is voor gasten die internationale wedstrijden rijden, de snelste mannen van het veld. We hebben een tijdschema. Alle klassen rijden drie keer."

Naast Bram, Ben en Leanna zitten in het comité: Arie Aanen, Hans van den Berg, Thijs Bos, Wilco Jungheim, André Swijnenburg, Carin Swijnenburg en Robert van der Vliet. Ze hebben het best druk met de organisatie. Leanna: "We zijn er al acht maanden mee bezig. Je moet aan veel veiligheidsregels voldoen. We moesten een dure verzekering afsluiten. Voor het geval er iets misgaat en mensen ons aansprakelijk stellen." Ben: "Je moet de EHBO regelen, parkeerbeleid organiseren, sponsoren zoeken." Ruim tien sponsoren hebben ze nu, mensen die vooral materialen doneren. Ze kunnen nog wel een paar geldschieters gebruiken.

Geen vakantie

Op zaterdag 4 augustus beginnen ze met het gereedmaken van de baan, in een weiland aan de Hoefweg. Grond rijden, noodbruggen voor de ambulances maken, schansen bouwen. Leanna: "Er zijn mensen die deze zomer niet met vakantie gaan omdat ze dit moeten doen. Gelukkig hebben we een ploeg van zestig vrijwilligers." De promotie loopt inmiddels, via Facebook, flyers, grote banners op strategische plekken in het dorp. En via de krant natuurlijk. Met een lach erkent Leanna: "De mensen worden misschien ook wel een beetje gek van ons. Op elk feestje hebben we het erover." Het werpt in ieder geval zijn vruchten af: er zijn al bijna honderd deelnemers voor de wedstrijdklassen en bijna veertig voor de funklasse. Allemaal uit de regio.

Met z'n tienen hebben ze al maanden veel voorpret. Laptops op tafel, biertje erbij. Ben: "Zo'n cross is heel leuk om naar te kijken, ook al rijden ze voor geen meter. Er starten in een klasse bijvoorbeeld 35 deelnemers, maar er eindigen er misschien maar 25. En als er bij de wedstrijdmotoren een bekende voorin zit, is het extra spannend." Overigens schrijven ze wel even geschiedenis. "Het is voor het eerst dat zo'n cross in Ottoland gaat gebeuren", aldus Ben. Hij belooft 'de hele dag actie'. Het programma begint om 9.00 uur. 's Morgens om 8.00 uur kunnen mensen nog inschrijven. De dag wordt afgesloten met de twee uur durende funcross, tot 20.00 uur.

De entree en het parkeren zijn gratis op 25 augustus. Wel zal er een fooienpot staan. Deelnemers kunnen inschrijven via de website:

q www.poldercross-ottoland.nl

Anne Marie Hoekstra