• Afvalhoop of nieuw materiaal? Gerard de Winter ziet mogelijkheden.
• Afvalhoop of nieuw materiaal? Gerard de Winter ziet mogelijkheden. Foto: Anne Marie Hoekstra

'We willen een vliegwiel in beweging brengen'

Impuls voor de kringloopeconomie

regio • Afval staat bij zzp'er Gerard de Winter tussen aanhalingstekens. Want dat wat wordt afgedankt, kan bij nader inzien toch van waarde zijn.

Zo neemt Circuwear in Gorinchem oude bedrijfskleding terug om daar vervolgens nieuwe producten van te laten maken. Ander voorbeeld: het bedrijf Verdraaid Goed maakt originele tassen van afgedankt reclamedoek. Volgens De Winter, projectleider van Waarde in de Waard, moet er veel meer mogelijk zijn. "We gaan vijftien bedrijven bij elkaar brengen", kondigt hij aan. De Winter voert dit initiatief van Blauwzaam uit met Lisanne Addink, oprichter van VerdraaidGoed.

Materiaalkaarten

Hoe gaan De Winter en Addink dat doen? "Aan de hand van materiaalkaarten zullen we bij deelnemers de materiaalstromen in kaart brengen. Wat is het materiaal, hoeveel is het, wat is de waarde? Neem bijvoorbeeld groenafval. Dat kun je verstoken, maar wellicht kun je er ook iets mee doen wat meer waarde oplevert. Ook zullen we bekijken wat de ambities van ondernemers op dit vlak zijn en waar hun mogelijkheden liggen."

Het is de bedoeling dat er in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden nieuwe ketens ontstaan. "Een bedrijf kan zowel aanbieder als ontvanger zijn van een reststroom. Het zou zomaar kunnen zijn dat een bedrijf aan het eind van het traject een heel nieuw idee in handen heeft dat marktwaarde heeft. Idealiter kom je tot nieuwe businessmodellen. Dit zijn twee manieren van kijken. Waarderend waarnemen: wat is de waarde van iets dat waardeloos lijkt? En kijken naar kansen: hoe kan iets opnieuw van waarde zijn, bijvoorbeeld door nieuwe ketens te smeden tussen partijen? Het worden spannende bijeenkomsten waarvan de uitkomst niet te voorspellen is."

De Winter ziet ook mogelijkheden voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Het kan zijn dat zij het materiaal ophalen. Als er in de keten handen nodig zijn kunnen zij ook een rol spelen." Het project start met vijftien organisaties of bedrijven, maar het is niet de bedoeling dat het daarbij blijft. BlauwZaam wil anderen inspireren ook het circulaire pad op te gaan. "We willen een vliegwiel in beweging brengen." De Winter heeft goede hoop dat het niet bij vijftien koplopers zal blijven. "Ondernemers hebben wel het verlangen om het beter te doen, maar weten soms niet waar te beginnen."

De Winter is marketingstrateeg, bedrijfsfilosoof en coach bij Koncerna en denkt daardoor in verdienmodellen, kansen en innovatie. "Ik denk vanuit de klant en out of the box. Ik vraag me af: hoe kun je als bedrijf en als mens van waarde zijn voor de samenleving? Als bedrijven kringlopen sluiten, wordt er geen waarde aan de samenleving onttrokken. En als je weet: ik lever echte toegevoegde waarde, maakt dat het leven een stuk leuker."

Concrete initiatieven

BlauwZaam wil met de deelnemers aan het project toewerken naar twee tot drie concrete, uitvoerbare concepten van nieuwe, circulaire initiatieven in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Gaandeweg vergroten de deelnemende organisaties bovendien hun kennis van circulair ondernemen. Er zullen ook ideeën op tafel komen die pas op de langere termijn uitvoerbaar zijn. Dat vinden de mensen van BlauwZaam ook prima. "Stap voor stap willen we groeien naar een economie die oog heeft voor de waarde van de leefomgeving. Het project 'Waarde in de Waard' is daarin een belangrijke stap."

Aanmelden

Geïnteresseerde ondernemers en mensen met ideeën kunnen zich tot 24 augustus bij BlauwZaam aanmelden via www.waardeindewaard.nl. Vragen stellen kan door te mailen naar: gerard@koncerna.nl.

q www.waardeindewaard.nl

Anne Marie Hoekstra