'Men neemt vervuiling gewoon voor lief'

alblasserwaard • Een oproep op social media leverde diverse reacties op van inwoners die zich ook zorgen maken over de gevolgen van PFOA.

"Weer een worsteling: uit onderzoek blijkt dat het gebied waarin wij wonen vervuild is met PFOA", stelt Marieke Bor uit Goudriaan. "Nog nooit van die stof gehoord, maar het blijkt vooral gevaarlijk als je uit je moestuin eet. Nu liggen de waardes bij ons onder de norm die op dit moment geldt, maar om heel eerlijk te zijn wil ik liever geen chemicaliën in mijn tuin. Dat is toch het idee van biologisch tuinieren? Wij zitten met de zooi, maar het bedrijf dat het loost is het kwijt. Moeten we protesteren? Eisen dat de fabriek gesloten wordt? Maar dan verhuizen ze naar een land met minder strenge eisen (zoals bijna alle vervuilende fabrieken) en dan zitten ze daar met onze zooi. Zijn we al te laat en is er geen oplossing meer?"

Esther Renes uit Giessenburg maakt zich vooral zorgen over de volksgezondheid in brede(re) zin en consequenties van dit soort vervuiling op langere termijn. "De ogenschijnlijk relatief relaxte houding van verschillende bestuurders vond ik onthutsend. Men neemt het gewoon voor lief, neemt het voor kennisgeving aan. Dat de provincie en verschillende gemeenten dit zo lang hebben laten lopen...ik kan daar met mijn pet niet bij. Men is handelingsverlegen, daar houd ik het maar op. Er is maar één weg: de provincie Zuid-Holland moet de vergunning intrekken zodat deze chemische vergiftiging van het Groene Hart een halt wordt toegeroepen. In het belang van de volksgezondheid had dit allang moeten gebeuren."