Geen toestemming parkeerruimte winkelcentrum Molenwaard

Extra parkeerplekken 'luchtfietserij'

molenaarsgraaf • Eind januari maakte de gemeente deze plannen bekend. 'Bij de geplande uitbreiding van de Jumbo supermarkt past een vergroting van het aantal parkeerplaatsen. De gemeente geeft een financiële bijdrage om de realisatie van drie parkeerplaatsen op particulier terrein mogelijk te maken. (..) De gemeente wil dan wel dat medegebruik van de parkeerplaatsen bij het winkelcentrum door bijvoorbeeld de school en de kerk zeker is. Hierover maakt de gemeente afspraken met de eigenaar.'

Dat overleg is er nooit geweest, stelt Nico Stam, mede-eigenaar van Lamovast. "Er is nooit toestemming voor de aanleg van de parkeerplaatsen aan ons gevraagd. De ruimte is er niet. Op de geplande plek zijn alle vierkante meters nodig voor het laden en lossen bij de modewinkel Landgraaf en kringloopwinkel De Bob-shop, die in september hierheen komt. De drie parkeerplaatsen zijn dan ook luchtfietserij. Ik las de plannen van de gemeente in Het Kontakt voor het eerst. De gemeente heeft zelf vijftien parkeerplaatsen bij Boerenklaas laten vervallen en daardoor de openbare parkeerdruk op ons parkeerterrein verhoogd. Schriftelijke vragen hierover van één jaar geleden zijn nooit beantwoord."

De frustratie over de handelwijze van het gemeentebestuur zit diep bij de eigenaren van winkelcentrum Molenwaard. De discussie over uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen loopt namelijk al jaren. "Wij hebben veel oplossingen aangedragen bij de gemeente, maar alles is totnogtoe afgewimpeld. Onbegrijpelijk, want sinds 1948 is onze familie actief aan de Dorpsstraat 5 (de locatie van het winkelcentrum, red.) en wij weten waar de knelpunten zitten, zoals de veel te grote hoeveelheid versmallingen in de weg, aangebracht door de gemeente."

In het verleden had Wout van der Wal van de C1000, de voorganger van de Jumbo, met Lamovast een plan gemaakt voor extra parkeerplaatsen. "Ook dat is van tafel geveegd door de toenmalige wethouder. Wout is mede daardoor gestopt met de supermarkt en later ook met de cadeauwinkel en de slijterij; wij bleven met een lege winkelruimte achter als strop. Overigens is door de gemeenteraadsleden ook maar beperkt gereageerd op onze oproepen om in actie te komen voor het parkeren en de doorstroming van het verkeer in Molenaarsgraaf. Wij vinden dat onbegrijpelijk. Want als er straks verkiezingen zijn, staan ze wel weer hier voor de deur met hun wensen over leefbaarheid en de behoefte aan winkels en scholen. Maar daadwerkelijk iets bijdragen aan een belangrijke voorziening als ons winkelcentrum, daar komt niet van."

Wethouder Paul Verschoor stelt dat in het overleg met Lamovast over de parkeerplaatsen 'meer geïnvesteerd had kunnen worden'. "De drie parkeerplekken zijn bedoeld als een steun in de rug voor de Jumbo supermarkt; het is geen oplossing voor de totale parkeerproblematiek." Hij verwijst naar het opstellen van een nieuw ruimtelijk perspectief voor Molenaarsgraaf en Brandwijk, een toekomstvisie waarin ook dit probleem aan bod komt. "Een bureau voert voor ons een onderzoek uit naar de parkeerdrukte en de verkeersstromen, om zo de gevoelens die er leven met cijfers te onderbouwen. Zo kunnen we de knelpunten objectief vaststellen. Ik heb Nico Stam zelf twee keer gesproken en heb hem nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken en praten in dit proces, zoals wij gewend zijn om dat te doen. Het is een ondernemer die jarenlang vele streekbewoners werk heeft verschaft en daar heb ik veel respect voor."

Geurt Mouthaan