Wethouder: 'We zijn heel kritisch op de onderzoeken'

molenwaard • Wethouder Frank Meerkerk laat in een reactie op de kritiek van de ingenieur chemische technologie (zie artikel hiernaast) weten dat er nog meer (vervolg)onderzoeken lopen.

"We zijn heel kritisch op de onderzoeken", benadrukt hij. "We gaan altijd bij onszelf te rade: zijn de constateringen juist of is er toch een andere waarheid? De OZHZ en het RIVM beschikken over de deskundigheid. Donderdag zijn er deskundigen op de informatieavond die een reactie kunnen geven. Het gemeentebestuur neemt deze kwestie uiterst serieus, maar we weten nog niet alles. Het is niet zonder reden, dat wij een bijeenkomst houden. Om onze zorgen te delen, maar ook te vertellen wat we doen."

RIVM

Hij gaat verder: "Vervolgonderzoeken volgen en daarop gaan wij acteren. Zowel de RIVM als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn nu bezig met onderzoeken. De resultaten daarvan verwachten we deze zomer. Het gaat van grofmazig naar fijnmazig."

Ondanks dat de onderzoeken nog lopen, gaven de OZHZ én de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden de boodschap af dat het veilig is om uit de tuin te eten. Wethouder Meerkerk: "Dat klopt, maar mij is verteld door OZHZ en RIVM dat de gemeten waarden zoveel lager liggen dan de grens die de RIVM hanteert voor wat veilig is, dat het heel gek moet lopen, wil je daaraan komen."


Informatieavond PFOA Bleskensgraaf

bleskensgraaf • In De Spil te Bleskensgraaf vindt donderdag 28 juni een informatieavond plaats over het bodemonderzoek dat in de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden is gehouden naar de stof PFOA. Inlopen kan vanaf 19.30 uur, de start is om 20.00 uur. De planning is dat de avond rond 21.30 uur afgelopen is.

Tijdens de avond wordt meer informatie gegeven over het bodemonderzoek en is er gelegenheid om vragen te stellen aan deskundigen van onder meer de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de GGD. Op het programma staat eerst een korte toelichting, waarna er gelegenheid is om met elkaar in gesprek te gaan.


Regels PFOA-houdende grond

regio • De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid maakte onlangs de nieuwe regels rond het omgaan met grond met de giftige stof PFOA bekend. Voor verreweg de meeste grond is hergebruik binnen de aangegeven regels in de regio mogelijk. In vrijwel alle gevallen is bodemonderzoek vooraf verplicht. Vervoer van grond was en blijft gewoon toegestaan. De regels zijn opgesteld in verband met de vervuiling van de grond met PFOA, afkomstig van de fabriek DuPont in Dordrecht. In Nederland is het uitgangspunt dat je grond niet verder mag verontreinigen door er 'viezere' grond toe te passen. 'In dit geval betekent het: als je grond elders brengt, moet het gehalte PFOA in deze grond gelijk of lager zijn dan de gehalten op de plek waar je het brengt. Zo blijven de gehalten laag blijven waar ze laag zijn en worden ze niet hoger waar ze al wat hoger zijn.' Particulieren kunnen in principe kleine hoeveelheden grond direct wegbrengen. Dit kan bij de gebruikelijke locaties, zoals bij de gemeentewerf of milieustraat.