• Mark Houweling (Montapacking), Sjoerd Visser (Eurotec), Edwin van der Ham en Bram Verschoor.
• Mark Houweling (Montapacking), Sjoerd Visser (Eurotec), Edwin van der Ham en Bram Verschoor. Foto: Aangeleverd

Robot én mens in magazijnen Montapacking

alblasserwaard • Montapacking gaat met een in Bleskensgraaf ontwikkelde innovatie een stap verder dan internetgiganten als Amazon en Ali Baba. Robots en mensen gaan in de magazijnen van de Alblasserwaardse fulfilmentspecialist naast elkaar werken. Het doel: de kosten bij het bedrijf dat de logistiek voor meer dan 475 webwinkels verzorgt fors terugbrengen.

Ze zijn eigenlijk vrij onopvallend: lage voertuigjes die zoemend door de magazijnen rijden. Komen ze een obstakel tegen, of dat nu een mens of een pallet is, dan gaan ze automatisch aan de kant. Ze zijn het resultaat van een jaar lang hard werken en onderzoeken bij Eurotec in Bleskensgraaf. Een ontwikkeling die begon met een kop koffie bij Montapacking. "We kwamen eigenlijk langs om gewoon eens bij te praten", vertellen directeur Jan Bakker en commercieel directeur Bram Verschoor. "Al snel bleek dat Edwin (van der Ham, directeur Montapacking, red.) op zoek was naar een nieuwe en efficiëntere manier om artikelen uit zijn magazijnen op te halen."

En dat is hard nodig, onderstreept Van der Ham. "In 2015 hebben we gezegd: we moeten de kosten halveren. Het is de enige manier om niet alleen als bedrijf, maar ook als sector overeind te blijven in West-Europa. Anders verliezen we het van concurrenten in de Verenigde Staten en China."

Er was dus een innovatieve manier van werken nodig om de concurrentie voor te blijven. Helemaal robotiseren, zoals onder meer Amazon heeft gedaan, was niet de oplossing. "Op piekmomenten moet je snel bij kunnen schakelen. Het is veel te duur om je systeem op zo'n piekmoment in te richten, want dan gebruik je een deel van je robots een groot deel van de tijd niet. Met medewerkers heb je dat probleem niet. En mensen zijn ook slim: zij kunnen beter reageren op onverwachte situaties die niet in een systeem zijn onder te brengen. Tegelijkertijd hebben robots een grote meerwaarde: ze zijn 24/7 inzetbaar en werken veel efficiënter en met minder fouten."

Bij Eurotec, dat in de tuinbouwsector jarenlange ervaring heeft met systemen die goed samenwerken met mensen, gingen ze met dat idee aan de slag. Het betekende maandenlang praten, overleggen, uitproberen en weer terug naar de tekentafel. Bram Verschoor: "Je moet met allerlei wensen rekening houden. Wat voor gewicht moet de robot dragen, hoe snel mag hij rijden, hoe zorg je ervoor dat hij niet tegen mensen of objecten aanrijdt? Wat betreft dat laatste: we hebben daarvoor nu gecertificeerde sensors, die zelfs de automotive wereld nog niet heeft. En als één van de robots een object tegenkomt, geeft hij dat meteen door aan de andere robots, zodat ze daar in hun route rekening mee houden." Het is niet zo dat volgende week het nieuwe systeem, met als officiële naam 'Cobotisering', in alle magazijnen van Montapacking functioneert. "We gaan in Molenaarsgraaf voor het einde van het jaar starten met een pilot met vijf robots. Op basis daarvan willen we het verder uitrollen."

Het is een honderd procent Alblasserwaardse ontwikkeling. Gebaseerd op vertrouwen, benadrukt het drietal eensgezind. Van der Ham: "Voor ons is het een miljoeneninvestering in een product dat nog nergens draait. Maar wij weten wat Eurotec kan en het is een grote meerwaarde dat ze bij wijze van spreken onze buurman zijn."

Verlagen van kosten en robotisering betekent vaak minder personeel, maar niet bij Montapacking. "Wij hebben tot 2020 nog zo'n 150 nieuwe medewerkers nodig. Onze markt groeit onstuimig. Tussen de 10 en 14 procent van de aankopen gaat nu via internet; binnen vijf jaar kan dat oplopen tot 50 procent. We moeten dus inzetten op nieuwe systemen om al die orders te kunnen verwerken. Daarnaast verkleinen we door deze manier van werken de opslagruimte met twintig procent. In plaats van vier hoef je zo misschien maar twee nieuwe magazijnen te bouwen of te kopen. Dat scheelt miljoenen."


Geurt Mouthaan