• John de Gelder toont werk van diverse kunstenaars. Meer op: www.friendsofart.nl
• John de Gelder toont werk van diverse kunstenaars. Meer op: www.friendsofart.nl Foto: Anne Marie Hoekstra

Gevarieerde collectie Friends of Art

giessenburg • Liefhebbers van kunst kunnen sinds enkele maanden ook in De Graanbuurt in Giessenburg slagen. In galerie Friends of Art tonen tien kunstenaars hun werk.

Galeriehouder is John de Gelder, fotograaf en kunstenaar. Zijn artistieke werk brengt je in een andere wereld. "Ik maak een nieuwe werkelijkheid", zegt hij, doelend op onder andere een filmisch beeld van uilen en een mysterieus verlicht pand in geheimzinnig landschap. "Ik ben al ruim 45 jaar met fotografie bezig en heb het vak behoorlijk zien veranderen. Door de technische veranderingen zijn de mogelijkheden gegroeid. Photoshop heb ik direct omarmd, zo'n 25 jaar geleden. Dat programma biedt een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk is het van belang dat je een goede foto kunt maken, maar als je eigen beelden wilt realiseren, kun je er met technieken die ook in film gebruikt worden allerlei effecten inbrengen."

Samenwerking

Als hij aan de slag gaat, is het beeld al in zijn hoofd aanwezig. "Ik denk in sferen. De foto is het verhaal, het is aan de kijker om ermee aan de gang te gaan. Het werk met de uilen is magisch realistisch, een compositie van diverse foto's." Doordat De Gelder al jaren werk van andere kunstenaars fotografeert, beschikt hij over een uitgebreid netwerk in de kunstwereld. Toen hij voor zijn eigen werk een website maakte, bleek die ook interessant voor andere kunstenaars. "Zo is de samenwerking begonnen." Sinds afgelopen voorjaar stelt De Gelder in zijn galerie Friends of Art in de Kolenbeurs (deel van de Graanbuurt) in Giessenburg werk tentoon van hemzelf en negen andere kunstenaars. "Naast schilderijen in olieverf en acryl hebben we keramiek, brons, artwork, tafels, lampen en vazen, raku gestookt keramiek en werk in kunsthars. Stijlen variëren van realistisch tot surrealistisch."

De Gelder vond de sfeer van de Kolenbeurs meteen geschikt voor zijn galerie. "Mensen die binnenkomen moeten in de relax-stand staan. Je hebt niks aan mensen die gehaast binnenkomen. En die relaxte sfeer, die is hier al. Doordat we in een overdekt straatje zitten, kan de deur altijd openstaan. Mensen stappen binnen voordat ze het in de gaten hebben."

De galerie heeft ruimte voor werk van meer kunstenaars. Daarnaast wil De Gelder met gastkunstenaars aan de slag. "Tot en met augustus hebben we iedere zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur een schilderspleintje. Daar zijn zowel beginners als gevorderde schilders en tekenaars welkom. We geven ook workshops, op verschillende niveaus. Talenten probeer ik te stimuleren; hun werk vissen we eruit, het mooie werk exposeren we in de galerie. Op zondag 25 november houden we onze jaarlijkse vernissage met onder andere een wijn-, amuse- en whiskeyproeverij."