• Jaap Brand.
• Jaap Brand. Foto: Geurt Mouthaan

Jaap Brand neemt BBA Architecten over

Luisteren staat altijd centraal

alblasserdam/bleskensgraaf • Naast Jan Brand, die het Alblasserdamse architectenbureau in 1991 oprichtte en van de grond af opbouwde, was Jaap Brand al vele jaren een vertrouwd gezicht. De planning was al langere tijd dat hij het roer op een gegeven moment van zijn oom over zou nemen. Dat moment kwam op 1 januari.

"Ik werk nu ruim elf jaar bij Brand BBA | BBA Architecten", vertelt Jaap. "We hebben in de aanloop naar de overname toe een traject van enkele jaren doorlopen. Het was voor mij altijd al de ambitie om zelf de vrijheid te krijgen om als eigen ondernemer aan de slag te kunnen gaan. Zelf leiding te kunnen geven, mezelf veel meer ontplooien, klanten benaderen en de markt bedienen op mijn eigen manier, dat vind ik prachtig." En met een glimlach: "Ik ben er eigenlijk te eigenwijs voor om naar anderen te moeten luisteren. Zelf de eindregie hebben, bevalt mij prima."
Tegelijkertijd benadrukt de inwoner van Bleskensgraaf het belang van teamwork. De successtory van Brand BBA | BBA Architecten zou zonder het complete team niet mogelijk zijn geweest. "We doen het met elkaar", knikt Jaap. "Het is een belangrijke reden waarom ik al die jaren hier ben gebleven. We hebben een platte organisatie, waarbij onze medewerkers veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Ze hebben alle ruimte om met hun eigen creativiteit aan de slag te gaan en met ideeën te komen. Daar geniet ik van, om met elkaar een project tot een goed einde te brengen, met aan de eindstreep een meer dan tevreden klant."

Afrika

Zoals gezegd, het Alblasserdamse architectenbureau timmert al jaren aan de weg en de borden van Brand BBA | BBA Architecten zijn met regelmaat bij nieuwbouwprojecten in de Alblasserwaard te zien. Maar ook landelijk zijn er tientallen projecten uitgevoerd, zowel op het platteland als in de steden. "In Utrecht hebben we onlangs een kantoorgebouw ontworpen en in Amsterdam zijn we nu bezig met een bijzonder project: een wellnesscentrum realiseren in zeecontainers. Een mooie uitdaging om daarmee bezig te zijn." Zelfs over de grens kun je Brand BBA | BBA Architecten tegenkomen. "In het zuiden van Afrika hebben we een opdracht gekregen, waar ik vanwege geheimhouding verder nog niets over mag zeggen", knikt Jaap.

De bouwwereld draait momenteel op volle toeren. Dat merken ze ook bij Brand BBA | BBA Architecten. "We hebben nu een team van acht medewerkers en op termijn willen we wellicht doorgroeien naar tien. Daarnaast hebben we een flexibele schil met veel verschillende vakmensen die we regelmatig inschakelen om aan de vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd lopen de bouwprijzen nu zo hoog op, dat sommige particulieren halverwege toch besluiten om een nieuwbouwproject niet door te laten gaan."

Zijn eigen inbreng omschrijft Jaap Brand als degene die de contacten met klanten legt en de hoofdlijnen van de gewenste woning of bedrijfspand opstelt. "Acquisitie is een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamheden. Mijn ervaring is dat het daarbij voor een groot deel draait om gunnen en vertrouwen. Je gaat met een klant een heel intensief traject in. Dat je dan een klik met elkaar hebt, is van groot belang. Om die klik te krijgen, is voor mij luisteren het belangrijkst. Wat wil iemand? Welke wensen moeten er in het ontwerp verwerkt worden? En wat zeggen mensen tussen de regels door, wat voor levensstijl hebben ze? Al die ingrediënten heb je nodig om te komen tot een tekening waarin mensen zich herkennen en waarin ze hun toekomstige thuis of werkplek terugzien."

Stijl

Die luisterende houding zorgt ervoor dat Brand BBA | BBA Architecten ook van alle markten thuis moet zijn om alle mogelijke types woningen en bedrijfspanden te realiseren. "Dat zijn we. In ons portfolio zitten heel landelijke ontwerpen, maar ook heel moderne. We hebben geen vaste stijl, maar het is wel herkenbaar; wat ons typeert is dat wij de wensen van onze klanten één op één kunnen vertalen in een huis of bedrijfsgebouw dat past bij de bewoner of gebruiker."