Heicop wil meer bouwen

hei-en-boeicop • Vier inwoners van Hei- en Boeicop zetten zich in voor nieuwbouw die aansluit bij de vraag in hun dorp. Ze zien jeugd vertrekken die liever zou willen blijven.

John Kooyman is een van de initiatiefnemers. Hij vertelt: "We denken aan starterswoningen en seniorenwoningen of appartementen voor 55-plussers, zoals de Hof van Leerbroek, met daarbij een steunpunt van een thuiszorgorganisatie en een pinautomaat. We zien jongelui en ouderen vertrekken. Vorig jaar waren het er zes of zeven. Er waren een paar rasechte Heicoppers bij. Zij zeiden: 'Als er in dorp gebouwd zou zijn, waren we hier gebleven. En als er voor ons gebouwd wordt, komen we misschien terug'. Het gaat dus over de bouw van betaalbare huizen voor eigen inwoners, door aannemers uit de regio."

Kooyman werkt samen met dorpsgenoten Wim Verkerk, Henk Stravers en Jaap de With.

"We zijn nog op zoek naar twee deskundige mensen die ons groepje willen versterken. Samen met hen willen we een concreet plan opstellen waarmee we naar de gemeente kunnen gaan." Vorige week overlegden de initiatiefnemers met wethouder Max van Middelkoop over hun plannen. "Hij zei: 'We zijn heel positief, kom maar met concrete ideeën, zoals mogelijke en geschikte locaties'. Wim Verkerk en Henk Stravers lopen overigens al twee jaar met deze plannen rond en hebben die ook al eerder voorgelegd aan de gemeente Zederik."

Onderzoek

Eigenlijk vindt het viertal het vreemd dat de gemeente zelf niet precies weet aan welk soort woningen behoefte is. "Dat moeten wij nu nagaan. Mogelijke locaties zullen we samen met de gemeente gaan onderzoeken."

Deze zomer willen de vier mannen een avond organiseren voor het dorp. "Dan willen we van mensen uit ons dorp horen waaraan behoefte is. Er is al jaren niet veel gebouwd. Om het dorp, de school en de sportaccommodaties in stand te houden, zullen er meer huizen moeten komen. We denken ook aan de mogelijkheid een winkel op te zetten waar streekproducten worden verkocht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Heicoppers die willen meedenken en praten kunnen mailen naar jkooyman17@gmail.com.