• Ook in december hield Konijn in Nood een demonstratie in Leerbroek.
• Ook in december hield Konijn in Nood een demonstratie in Leerbroek. Foto: Geurt Mouthaan

LTO laat bij konijnenfokkerij Leerbroek positief tegengeluid horen

Streep door actie Konijn in Nood

leerbroek • Afgelopen december hield een handjevol demonstranten van Konijn in Nood een korte demonstratie bij de Leerbroekse konijnenfokkerij. Toen al gaf initiatiefnemer Peter Janssen aan terug te zullen komen. Die belofte wilde hij zaterdag 23 juni nakomen, maar op het laatste moment ging de demonstratie niet door. Op het moment dat deze krant naar de drukpers ging, was de reden daarvoor nog niet duidelijk.

In een e-mailbericht van de stichting laat woordvoerder Peter Janssen weten dat er argumenten waren om de demonstratie te laten doorgaan, maar dat er ook bezwaren waren. 'Om welke bezwaren het gaat benoemt hij niet in het e-mail bericht aan de gemeente Zederik', meldt de gemeente. Tegenover het AD liet Peter Janssen van Konijn in Nood weten dat de gemeente Zederik besloten heeft de Mobiele Eenheid in te schakelen, om te zorgen dat het bij de protesten niet uit de hand loopt. 'Reden voor Konijn in Nood om de demonstratie, waar ook kinderen aan zouden meedoen, te annuleren. "Ouders met kinderen en dierenvrienden die op een vreedzame manier willen opkomen voor dieren horen niet tegenover de Mobiele Eenheid te staan'', vindt Janssen.'

In tegenstelling tot de vorige keer zou er nu wel een tegengeluid komen, vertelt eigenaar Arie Kool: "Het bestuur van de afdeling van de LTO in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden staat achter ons en wil laten zien dat alle leden het niet pikken dat er voor zo'n demonstratie één individueel bedrijf wordt uitgekozen. Vandaar dat wij ons terrein ter beschikking stellen voor de LTO om juist een positief beeld van onze branche te laten zien."

Het tegengeluid (waarvan de initiatiefnemers donderdag de beslissing nemen of dit al dan niet doorgaat) zou er mede komen om te voorkomen dat de demonstratie van komende zaterdag uit de hand loopt. De sfeer was in december bij sommigen omstanders al grimmig en die sfeer zal er de tweede keer niet beter op worden, onderkent ook Gerrit de Jong, voorzitter LTO Alblasserwaard-Vijfheerenlanden: "En als het escaleert is Konijn in Nood de enige partij die profiteert, want dat trekt alleen maar extra aandacht."

Op het terrein van de familie Kool komt een podium te staan, waar vice-voorzitter van de LTO Bas Bassa ingaat op hoe belangrijk de agrarische sector voor de regio is. "Door boeren is dit zo'n prachtig gebied geworden en wij voeden de mensen in de steden. Daarnaast delen we boerderij-ijs en appels uit. De demonstratie van Konijn in Nood zou een half uur duren; ons programma ongeveer een uur. Wij laten zo zien achter de familie Kool te staan. Want eerst waren het de nertsen, nu de konijnen straks zijn het de varkens en de koeien."

Enig effect op de zakelijke kant van de konijnenfokkerij heeft de demonstratie eind vorig jaar niet gehad. "Als ik twee keer zoveel konijnen aan had kunnen bieden, hadden we die ook verkocht. Iedereen die we spreken vindt het belachelijk dat we zo door Konijn in Nood behandeld worden. Wij doen hier ook aan boerderijslachting voor particulieren. Dat is volledig legaal. De mensen die hier komen, vragen ons: 'Jullie stoppen toch zeker niet?'. Alle inwoners van Leerbroek en omgeving, boeren én burgers, staan volledig achter ons."

Onmacht, dat gevoel overheerst bij de familie Kool. "We begrijpen dat er mensen zijn die een andere mening over het houden van dieren hebben", benadrukt Arie Kool. "Maar zo te worden geïntimideerd en geterroriseerd, zonder dat je daar iets aan kan doen, dat voelt zo onrechtvaardig. Op school mag je niet pesten, maar zo kan het blijkbaar wel. En dat terwijl alles wat we doen legaal is. Sowieso is in Nederland het dierenwelzijn wereldwijd gezien het best geregeld. Als ik een dier zou zijn, dan zou ik in Nederland willen wonen."


Geurt Mouthaan