Rioolrechten: de vervuiler gaat meer betalen

Geen hondenbelasting in Molenlanden

molenlanden • In zowel Molenwaard als Giessenlanden draagt iedere hondenbezitter jaarlijks zo'n zeven tientjes af aan de gemeente. De wethouders Harmen Akkerman en Frank Meerkerk willen daarvan af. Want: "Het is een achterhaald vehikel", zoals Akkerman het omschrijft. En Meerkerk: "Een soort motorrijtuigenbelasting voor hondenkarren, dat is niet meer van deze tijd." In juli bespreken de gemeenteraden het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen, wat in totaal zon 180.000 euro per jaar minder in de gemeentelijke kas betekent.

Daarentegen willen de collegeleden de toeristenbelasting - die er nu alleen in Molenwaard is - in de gehele gemeente Molenlanden laten gelden. "Zodat ook toeristen een bijdrage leveren aan onze gemeenschap."

Rioolheffing

Verandering komt er ook op het gebied van de rioolheffing. Het principe 'De vervuiler betaalt' krijgt daarbij de nadruk. Frank Meerkerk: "Het vaste bedrag wat iedereen betaalt wordt lager, terwijl het variabele deel belangrijker wordt. We meten dat aan de hand van de cijfers van waterbedrijf Oasen. Hoe meer water je gebruikt, hoe hoger deze heffing. We willen er zo naar toe gaan dat de grote vervuilers hun kosten niet afwentelen op anderen." Akkerman vult hem aan: "Het stimuleert ook het duurzamer gebruik maken van water. Je merkt het veel directer in je portemonnee als je de tuin sproeit met slootwater in plaats van water uit de kraan."

Er zit wel een pijnpunt aan deze nieuwe manier van werken. Bij huurwoningen wordt het vaste deel betaald door de woningcorporatie. "Voor huurders gaan de kosten dus relatief meer omhoog. We zijn nu in overleg over hoe we het voordeel van de lagere kosten voor woningcorporaties ten goede kunnen laten komen aan de huurders."

De twee gemeenten hielden overigens aan 2017 beide tonnen over. Giessenlanden ging uit van een overschot van 180.000 euro; het bleek uiteindelijk 680.000 euro. Harmen Akkerman: "Wat mij met name gerust stelt is dat er geen sprake is van grote uitschieters, zowel bij de mee- als bij de tegenvallers."

Eneco

In Molenwaard is het financieel 'bijna saai', zoals Frank Meerkerk het omschrijft. "We hebben een overschot van 720.000 euro; een gezond bedrag op een begroting van 65 miljoen euro."

De twee gemeenten verwachten nog de komst van tientallen miljoenen euro's door de verkoop van de aandelen van energiebedrijf Eneco. Wethouder Akkerman: "Inmiddels heeft ongeveer 95 procent van de gemeenten die aandelen hebben aangegeven te willen verkopen. Er spelen nog wel enkele zaken en we kunnen dus niet exact plannen wanneer de aandelen de markt opgaan, maar we verwachten wel dat dat in de loop van volgend jaar zal zijn." En Meerkerk: "Giessenlanden en Molenwaard hebben samen één procent van de aandelen. Als we uitgaan van een marktwaarde van 3 miljard, dan gaat het voor Molenlanden om 30 miljoen euro."

Hij voegt eraan toe: "Overigens staat Molenwaard er financieel goed voor. Veel beter dan bij de start van deze nieuwe gemeente, toen de financiële basis nog zwak was. We hebben forse stappen gezet."


Geurt Mouthaan