Één van de vandalen staat waarschijnlijk op de foto

School De Schakel is vandalisme zat

nieuw-lekkerland • Maandag 4 juni kwam de school erachter dat onder andere alle ventilatiepijpjes op het dak kapot waren getrapt en er onderdelen van de regenafvoer rondzwierven. Volgens de school bedraagt de schade minstens 850 euro.

Het was niet de eerste keer dat de school problemen ondervindt. Elke week is het raak: het eerste rondje van de conciërge op maandagochtend is het plein glasvrij maken. "De laatste weken, misschien wel maanden vinden we elke maandag flesjes en glas op het plein", vertelt directeur Henk Kooijman van De Schakel. "Ook liggen er vaak peuken en een halve supermarkt aan verpakkingsmateriaal van grote chipszakken en koeken."

Leeftijdsgenoot

Een bericht op Twitter maakte veel los in Nieuw-Lekkerland en werd opgepikt door de media. Daardoor kreeg Kooijman twee foto's. Een oud-leerling van De Schakel was zo'n twee weken geleden aan het basketballen op het schoolplein toen hij spullen van het dak af zag komen, vertelt Kooijman. "Heel moedig heeft hij toen zijn leeftijdsgenoot aangesproken en gezegd: 'Ben je nu helemaal gek? Je gaat die dingen er toch niet afhalen? Je moet het terugzetten.'. Dat weigerde de jongere op het dak en toen zei onze oud-leerling: 'dan maak ik foto's van je'. Blijkbaar vond degene op het dak dat goed, dat snap je dan toch ook niet?"

Daarop kreeg Kooijman van iemand uit het dorp nog een foto, van jongens die op het dak van een andere school liepen. "Hij stelde dat het mogelijk dezelfde kon zijn en stuurde die foto daarom door. Ik heb even zitten zoomen en ik denk dat dat dezelfde is. Die is dan dus op twee scholen op de daken geweest, maar daar heeft hij niets gesloopt."

De foto van de jongere bij De Schakel is al veertien dagen geleden gemaakt, dus mogelijk dateert de schade al van langer geleden. En dat had voor veel meer problemen kunnen zorgen, dan het nu gedaan heeft. "We mogen blij zijn dat het niet hier keihard heeft geregend, want dan loopt het hier naar binnen. Onder die pijpjes staan dure ventilatieapparaten. Dus als het volregent weet je niet wat er dan gebeurt."

De pijpjes zijn nog niet gerepareerd, omdat de benodigde spullen niet meteen op voorraad zijn. Wel zijn ze afgedekt, zodat de boel niet in kan regenen. Bang dat het wereldkundig maken van de vernielingen nog meer oproerkraaiers naar De Schakel trekt, is Kooijman niet. "Het tegenovergestelde is al aan de orde. Deze tweet is ook rondgegaan in een aantal groepen. En wij hebben gehoord dat zij denken: 'O, voorlopig laten we ons even niet bij De Schakel zien, want straks zijn wij de klos'." De foto's overhandigde Kooijman maandag aan de politie, tegelijkertijd met de aangifte van het vandalisme.

Reorganisatie

Ook in het verleden hadden scholen in Nieuw-Lekkerland vaak last van hangjongeren. Samen met onder andere de politie en een andere basisschool werd er destijds regelmatig overlegd. Volgens Kooijman er toen door politie ook regelmatig gecontroleerd op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en de jeugd aangesproken. "Met de reorganisatie van de politie is dat uit hun systeem verdwenen. Daarna hebben we wel goede contacten gehad met de wijkagenten, die kwamen langs met de vraag of we nog last hadden of als we aangifte wilde doen. Dan werd er weer even goed aandacht aangegeven en nam de overlast af. Maar ja, als de ene groep goed wordt aangesproken, komt de volgende alweer langs."