• Tijdens pastorale gesprekken ligt de Bijbel altijd binnen handbereik.
• Tijdens pastorale gesprekken ligt de Bijbel altijd binnen handbereik. Foto: Anne Marie Hoekstra.

'Ik mag op de eerste rang zitten als God aan het werk is'

Pastorale hulp met Bijbel als basis

goudriaan • Mensen helpen door naar hen te luisteren en de juiste vragen te stellen, dat vindt Arja Huisman uit Goudriaan 'geweldig mooi werk'.

Enkele jaren geleden behaalde Arja haar diploma hbo theologie, met als specialisatie pastoraat. De Bijbel is de basis voor haar hulpverlening. Tijdens haar stage merkte ze al dat dit boek een waardevolle inspiratiebron is. Terwijl ze in haar praktijkruimte op de bovenste verdieping van haar woning glazen thee op tafel zet, vertelt ze: "In Gods woord liggen veel psychologische principes. Het is Zijn verlangen te helen en herstellen. Het is heel bijzonder om dat te zien gebeuren. Ik mag op de eerste rang zitten als God aan het werk is."

Meerwaarde

Ze erkent volmondig dat ze niet iedereen kan helpen. En dat aanvullende hulp vaak nodig is. "Natuurlijk heb ik ook trajecten gelopen met mensen bij wie herstel niet plaatsvond. Soms is het probleem heel complex, soms is medicatie nodig, waar ik te weinig vanaf weet. Het is mijn verlangen samen te werken met psychiaters en psychologen. Het gebeurt steeds vaker dat die daarvoor openstaan. In de praktijk waar ik stage liep kwam een cliënt van wie de psycholoog had gezegd: 'Voor jou is je geloof heel belangrijk, zoek ook iemand die jou vanuit je geloof verder kan helpen.' Ik heb bij haar heel mooie dingen zien gebeuren. Als je gelovig bent en God bij je problemen wilt betrekken, is dat een meerwaarde."

Hoe helpt God volgens Arja? "Ik geloof in God als de Persoon die iedereen door en door kent. Op het moment je samen met God een weg van herstel wil gaan, laat Hij je dingen zien; wat Hij in je gelegd heeft, wat er vroeger gebeurd is, wat je met Hem mag opruimen. Ik doe mijn werk biddend. Het is iets wat God door mij heen doet, God geef ik de regie. Natuurlijk dragen ook levenservaring en studie eraan bij. Tijdens mijn studie had ik het vak psychologie, leerde ik over onder andere rouwverwerking, conflicthantering en pastorale principes uit de Bijbel, zoals vergeving."

Kerken

Arja ziet haar werk als een aanvulling op wat pastoraal medewerkers in kerken kunnen doen. "Ik heb mijn folder naar kerken in de regio gestuurd. Het pastorale gesprek vindt eerst in de gemeente plaats, maar pastoraal medewerkers hebben niet altijd de gelegenheid om lang met iemand mee te lopen."

Jarenlang werkte Arja als verpleegkundige. Toen dit steeds moeilijker te combineren was met de zorg voor haar gezin, koos ze voor een switch. "Al heel lang wilde ik graag de studie theologie doen. En pastoraat past bij me, ik was altijd al heel erg geïnteresseerd in de verhalen van anderen. Mensen komen makkelijk naar me toe om over hun problemen te vertellen. Ik heb wel moeten leren om mijn eigen grenzen te bewaken. Tot een paar jaar geleden dacht ik dat ik altijd beschikbaar moest zijn als mensen het moeilijk hadden. 's Avonds laat in bed, onder het eten of tijdens een dagje uit. Dit was niet wijs en deze fout zal ik nu niet meer maken. De Bijbel zegt dat we elkaars lasten moeten dragen, maar de ander blijft wel zelf verantwoordelijk."

Arja stimuleert mensen zelf met oplossingen te komen. "Mensen vragen me soms: wat zou jij doen? Dat vertel ik nooit. Het moet iemands eigen verantwoordelijkheid blijven. Ik vraag wel: wat levert het je op als je links gaat en wat als je rechts gaat? Waarom zou je voor rechts kiezen? Als iemand zelf gaat zien wat de gevolgen van zijn keuzes zijn, help ik de ander daar meer mee."

Balans herstellen

Ze koos het Hebreeuwse woord 'shalom' als naam voor haar praktijk. "Dat betekent: innerlijke vrede, in balans komen. Ik zie zoveel mensen die genoegen nemen met hoe het is, bijvoorbeeld in relaties. Je kunt een situatie vaak niet veranderen, maar door zelf te veranderen en je kijk op de situatie te veranderen, kun je de balans herstellen."

Voor meer informatie: www.pastoralepraktijkshalom.nl.