Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Biologische boeren openen wandelroute

noordeloos • Zes biologische agrariërs in de Alblasserwaard zijn onder de naam Bio Boeren Buren een samenwerking aangegaan. Ze streven naar een gezamenlijk verkooppunt van hun producten. Vier deelnemers hebben over hun erven en landerijen een wandelroute aangelegd.

De deelnemende boerenbedrijven bevinden zich in Noordeloos, Goudriaan en Langerak. Burgemeester Rinette Reynvaan van Giessenlanden verricht op 16 juni om 10.30 uur de officiële opening van de wandelroute. "We willen via onze wandelroute de biologische landbouw promoten", vertelt Kees van Gaalen, biologisch-dynamisch boer op boerderij Noorderlicht in Noordeloos. "Aan de wandelaars willen we uitleggen wat biologische bedrijfsvoering inhoudt en wat de gevolgen zijn voor het landschap en de natuur." De route voert wandelaars over een afstand van 4,5 kilometer. Er is ook een korter traject van 1,5 kilometer. Bij drie bedrijven zijn biologische producten te koop. Bij Kees en Maria van Gaalen zijn elke vrijdag kaas en hoogstamfruitsappen verkrijgbaar, zorgboer Bas de Jong verkoopt biologische eieren en boer Teunis-Jacob Slob verkoopt lamsvlees, ossenvlees en honing.

Boerderij Noorderlicht houdt zaterdag 16 juni een open dag. Producten van de deelnemende bedrijven zijn daar dan verkrijgbaar. "Met ingang van de open dag verkopen we ook geitenkaas." Op 16 juni start om 11.30 uur in de tuin van de onder architectuur gebouwde boerenhofstede een rondleiding door een tuinarchitect. Verder zijn er de hele dag proeverijen en rondleidingen door het boerenbedrijf. Voor kinderen zijn er een speurtocht en kruiwagenwedstrijd. Op het erf staan diverse kramen.

In oktober houden de agrariërs van de Bio Boeren Buren tijdens een open dag op het bedrijf van Slob een verkoop van hun producten. De zes agrariërs willen in de toekomst een gezamenlijk verkooppunt in de regio openen. Daarvoor zoeken ze biologische boeren die het assortiment kunnen aanvullen met groenten, fruit en aardappelen.