• Piet Vat en schookinderen halen de oogst op bij de kweektafel.
• Piet Vat en schookinderen halen de oogst op bij de kweektafel. Foto: aangeleverd

Groenten kweken aan kweektafels

bleskensgraaf • Openbare basisschool De Stapsteen in Bleskensgraaf nam afgelopen week officieel nieuwe kweektafels in gebruik. Ook zes andere basisscholen in Molenwaard gaan hiermee aan de slag.

Aanleiding was de oproep van de gemeente Molenwaard aan inwoners om een project te starten dat gezond leven stimuleert. Wouter Slob van Vertisign uit Giessenburg diende het idee in om op basisscholen kweektafels te plaatsen. Met subsidie van de gemeente is hij aan de slag gegaan. De Stapsteen heeft sinds het voorjaar de eerste tafels in de moestuin staan. Vorige week woensdag nam wethouder Piet Vat deel aan het wekelijkse moestuinuurtje van de school. Samen met de kinderen en Wouter Slob wiedde hij wieden en haalde de oogst op van de nieuwe kweektafels. Met de eigen gekweekte groenten bereidden de kinderen vervolgens een salade voor alle groepen van de school.


Gezond Idee is een initiatief van de gemeente om gezond leven in Molenwaard te stimuleren. Door de inzending van Wouter Slob kunnen kinderen zelf groenten telen en meer leren over gezond eten. Alle basisscholen in Molenwaard zijn benaderd over het project kweektafels. Zeven basisscholen toonden hun interesse en kunnen nu aan de slag aan de kweektafels. Wouter Slob: "Ik vind het leuk om ook een deel bij te kunnen dragen aan dit Gezonde Idee." Scholen die ook aan de slag willen met kweektafels, kunnen zich nog aanmelden: sertac.akay@gemeentemolenwaard.nl.

Ook speeltuin Middelweg in Nieuw-Lekkerland meldde zich voor een Gezond Idee. Kinderen die komen spelen, krijgen gratis fruit. De komende jaren wordt in de speeltuin steeds meer fruit verkocht met het doel snoep voor een gedeelte te vervangen door fruit. Ook de Vrienden van het zwembad De Dompelaar dienden een Gezond Idee in: Senior Fit 60+. Door Molenwaards Gezond Initiatief kunnen senioren in juni meer bewegen in het warme zwemwater van 28 graden. Bij succes wordt Senior fit 60+ maandelijks herhaald.

De gemeente heeft nog meer geld beschikbaar voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl. Deze kunnen elk worden beloond met maximaal 2500 euro subsidie. Wethouder Piet Vat: "Ik weet zeker dat er meer ideeën zijn om gezond te leven in Molenwaard. Kom in actie met je klas, vereniging, buurt of in een andere samenstelling."