• Roland Bos schoot VVAC naar de finale.
• Roland Bos schoot VVAC naar de finale. Foto: Rick den Besten

VVAC wint en gaat op voor promotie

zwijndrecht • VVAC is nog één overwinning verwijderd van promotie naar de derde klasse. Na de 0-1 winst bij ZBC'97 wacht zaterdag in 's Gravenmoer de finale van de nacompetitie tegen ONI.

VVAC nam in Zwijndrecht de eerste horde en dat was zeker geen makkelijke. ZBC'97 beschikt over een aantal technisch vaardige spelers en VVAC stak de laatste weken niet in grootse vorm. Toch viel het voor de Ottolanders op z'n plek. "Dit is mooi, maar we hebben nog niks", zei een tevreden trainer Marten Boverhof na afloop. "Met deelname aan de nacompetitie hebben we ons doel al bereikt, maar nu willen we winnen ook. Hoe de kansen liggen tegen ONI weet ik niet, ik ken die ploeg niet. Dat gaan we deze week uitzoeken. Ik heb me tot nu toe gefocust op ZBC'97, dat was al lastig zat." Daarmee had Boverhof meer dan gelijk, want een uur lang had VVAC het zwaar tegen de thuisploeg. De grootste kans voor ZBC'97 kwam er al na een minuut toen Jay Tahloe na een prima opening opdook voor Mathijs de Hoop. De jarige doelman redde echter prima. "En daarna hebben we het goed gedaan", vond De Hoop. "Zij speelden opportunistisch en daar hadden we het niet makkelijk mee, maar echt grote kansen hebben zij niet meer gehad." ZBC bleef echter lange tijd wel gevaarlijk, maar De Hoop hield zijn doel inderdaad schoon.

Rond de dertigste minuut was VVAC twee keer dicht bij een doelpunt. Een pegel van Tom den Besten werd uit de kruising getikt door doelman Erik Sprokkereef, die ook bij de daaropvolgende hoekschop goed oplette toen Jelle de Wit van dichtbij kon binnenwerken. Het eerste kwartier van de tweede helft voltrok zich op een vergelijkbare manier als het eerste deel, maar na een uur spelen was het VVAC dat vrijwel vanuit het niets op voorsprong kwam. De bal kwam ongelukkig op de hand van verdediger Mourad el Arbaoui en de bal ging op de stip. Strafschoppen zijn dit seizoen voor VVAC zeker geen zekerheidje, maar Roland Bos faalde niet: 0-1. Daarna kreeg VVAC in de counter een aantal goede mogelijkheden, maar liet die onbenut. "Dat is het enige minpuntje van deze wedstrijd", vond Boverhof. "Nu bleef het spannend. Maar we hebben onze voorsprong wel goed verdedigd." Joran Houweling maakte die 0-2 nog wel en heel VVAC vierde feest, maar de grensrechter aan de overkant stond al even met zijn vlag in de lucht. Het doelpunt werd geannuleerd omdat De Hoop bij een uittrap buiten zijn zestien zou zijn gekomen. "Ik weet het echt niet, maar kan het me niet voorstellen", zei De Hoop. "Ik had al wel gezien dat hij stond te vlaggen, maar ging toch maar even juichen in de hoop dat hij zijn vlag nog naar beneden zou doen. Gelukkig ging die vrije trap er niet in. Nu maar even feestvieren. Vanavond op de club en morgen mijn verjaardag. En dan dinsdag volle bak richting de finale."


Maarten van Hoogevest