• Rinette Reynvaan.
• Rinette Reynvaan. Foto: Geurt Mouthaan

Rinette Reynvaan waarnemend burgemeester Giessenlanden

'Politiek zie ik als een teamsport'

giessenlanden • Natuurlijk, het is even wennen. Van het wethouderschap in Dordrecht naar waarnemend burgemeester in Giessenlanden is een forse stap. "Ik heb vrienden in Giessenburg en kennissen in Molenwaard, maar dat ik de streek ken is teveel gezegd", bevestigt Rinette Reynvaan. Met een glimlach: "We gebruikten het als sluiproute richting Dordt. Maar vanaf het eerste moment dat ik hier binnenstapte ben ik erdoor gecharmeerd. De schoonheid van het gebied en zeker de manier waarop ik in het gemeentehuis en in de gemeente zelf ontvangen ben, zijn mij zeer goed bevallen."

Ze groeide op in Vught, samen met haar tweelingbroer de oudste van zes kinderen. Na de HBO-opleiding ergotherapie werkte ze onder meer in Den Haag en het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam. Ze stopte met werken na de geboorte van een tweeling. Maar stilzitten was en is er voor Rinette Reynvaan niet bij. Begin van een rechtenstudie, bestuursfuncties, vrijwilligerswerk en het organiseren van allerlei activiteiten kwamen op de één of andere manier bijna automatisch op haar pad. "Misschien heeft het ermee te maken dat ik de oudste thuis was", blikt ze terug. "Mijn vader was zeer actief in het bestuursleven en ook mijn moeder in het vrijwilligerswerk. Dat dat belangrijk is, is me met de paplepel ingegeven."

In 1990 verhuisde het gezin Reynvaan naar Dordrecht. Daar kwam ze op een goed moment terecht in het dagelijks bestuur van de overkoepelende Sportraad. Want sport is ook een rode draad in haar leven. Zelf deed ze onder andere aan hockey en tennis. "Politiek zie ik als een teamsport", vult ze aan. "Samen met bestuur, organisatie en inwoners naar een doel toe werken, samen successen vieren en teleurstellingen verwerken."

Door de diverse bestuursfuncties was ze inmiddels ook op de radar gekomen bij de lokale partij Beter Voor Dordt (BVD). "In 2010 boekten zij een grote overwinning. Ze gingen van zes naar vijftien zetels en mochten drie van de vijf wethouders leveren. Toen ging bij mij de telefoon: of ik één van die wethouders wilde worden. En dat terwijl ik politiek volstrekt niet actief was. Wel wist ik dat BVD heel erg sportminded was, dus dat sprak mij aan. Mijn man had ook al veel langer gezegd: 'Rinette, jij zou de politiek in moeten gaan'. Na intensieve gesprekken heb ik de knoop doorgehakt en ben ik in het diepe gesprongen."

En het beviel goed, van beide kanten. Ze genoot met name van de vele contacten in de buurt. Nadrukkelijk: "Je doet het voor de mensen in de straat. Luisteren naar hun wensen en waar mogelijk die realiseren of mensen de handvatten geven om zelf aan de slag te gaan. Ik heb al vrij snel spreekuren ingevoerd in de wijk om zo de drempel zo laag mogelijk te maken. Op de zevende en achtste verdieping van het Stadskantoor van Dordrecht, waar onze werkplek was, gebeurt het niet. Je moet letterlijk de stad ingaan. Ik popel nu ook om hier de dorpen in te gaan, om de inwoners van Giessenlanden te leren kennen."

Het drukke werk als wethouder betekende ook troost en afleiding toen ze in haar privéleven een loodzware slag te verwerken kreeg: in 2012 overleed onverwacht haar man. "Dat verdriet is er uiteraard nog steeds. Thuis gaan zitten is sowieso niets voor mij, maar dat ik alleen ben is een extra reden om aan de slag te blijven."

Het waarnemerschap in Giessenlanden past daar perfect in en sluit naadloos aan op het wethouderschap in Dordrecht. "Aan het begin van deze periode had ik het bestuur van BVD al gezegd dit twee periodes van vier jaar te willen doen. Afgelopen jaar heb ik meerdere gesprekken gehad met commissarissen van de koning in diverse provincies, waarin ik aangaf beschikbaar te zijn als waarnemend burgemeester. Niet als burgemeester: gezien mijn leeftijd kan ik een periode van zes jaar niet volmaken en die ambitie heb ik ook niet."

Het resulteerde in een telefoontje op 20 april. De commissaris van de koning Jaap Smit aan de lijn: of ze zin had naar Giessenlanden te gaan. "Ik was meteen enthousiast. De opdracht die ik meekreeg is het begeleiden van het fusieproces. Dat loopt tot nog toe heel soepel maar er moeten nog veel zaken geregeld worden. Ik vind het een voorrecht dat ik de kans krijg om me voor de inwoners van Giessenlanden in te zetten. Zo zie ik het echt: ik mág hier werken."


Geurt Mouthaan