• SteDoCo viel aan, maar Berkum gaf geen krimp.
• SteDoCo viel aan, maar Berkum gaf geen krimp. Foto: Rick den Besten

Uiterst effectief Berkum wint met 1-2

Valse start SteDoCo in nacompetitie

hoornaar • SteDoCo is de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie dinsdagavond begonnen met een 1-2 verlies tegen Berkum. De gasten uit Zwolle beperkten zich hoofdzakelijk tot tegenhouden, maar gingen zeer effectief met de kansen om. De 0-1 werd op slag van rust nog weggepoetst door Remco Buist, maar de 1-2 -nota bene uit de enige Berkumse aanval in de tweede helft...- kwam SteDoCo niet meer te boven. "Ze spelen inderdaad heel sterk vanuit een zeer goed gesloten organisatie, waarbij ze beschikken over twee sterke buitenspelers en een grote spits", analyseerde SteDoCo-trainer Frans Adelaar. "Je moet winnen zaterdag. Met één doelpunt verschil wordt het verlengen en met twee plaatsen we ons voor de volgende speelronde. We hebben getracht over de vleugels te voetballen en dat is ons gelukt. We kregen kansen, maar dit is voetbal. Berkum was effectiever."

Volste vertrouwen

Met deze, onterechte, uitslag spelen de Alblasserwaarders de Zwollenaren wel in de kaart. Want Berkum zal op het eigen vertrouwde sportpark Vegtlust mogelijk nog defensiever spelen. "Daar moeten we gewoon winnen", vulde Joran Schröder zijn oefenmeester aan. "De kansen afmaken en dan heb ik er het volste vertrouwen in dat we winnen. Dit is, na mijn enkelblessure, pas mijn derde invalbeurt. Ik mis duidelijk nog wedstrijdritme. Nu maar hopen dat ik goals voor aanstaande zaterdag heb bewaard. Mijn kopbal op de paal was keihard, maar hij moet er wel in. Iets daarvoor kreeg ik de rebound na het schot van Hayri Pinarci ook niet lekker op mijn schoen."

De vanwege dreigend onweer een halfuur later begonnen wedstrijd kwam gelijk goed los. Na drie minuten was Hakan Tokul zijn directe tegenstander veel te snel af. De te hoog geschoten vrije bal door Jordey van Dam was het sein voor SteDoCo om Berkum onder druk te houden. Johnsen Bacuna deed wat terug met een schot in het zijnet, maar veel verder kwam de ploeg uit Zwolle niet. SteDoCo was heer en meester en in feite was het wachten op de openingstreffer van de thuisploeg. Hakan Tokul was dichtbij de 1-0. Dat kan ook geschreven worden over Dennis Horstman, die een hoge voorzet volledig verkeerd beoordeelde en rakelings langs zijn eigen doel kopte. Iets daarvoor was Remco Buist met zijn hoofd ook niet trefzeker.

Afgestraft

Een onoplettendheidje in de Hoornaarse equipe werd tien minuten voor het rustsignaal genadeloos afgestraft. De verdedigers lieten zich op rechts vrij simpel uitspelen, de voorzet was op maat en Youp Kok had aan een klein gaatje genoeg om de onverwachte 0-1 op het scorebord te zetten. SteDoCo was even van slag, mopperde op elkaar en mocht van geluk spreken dat Johnsen Bacuna op snelheid de buitenkant van de paal raakte.

Gerechtigheid

Op slag van rust kwam er toch gerechtigheid. Een flinke duw in de rug van Remco Buist bleef aanvankelijk onbestraft, maar niet veel later werd het wel gelijk. Hakan Tokul pikte de bal slim met zijn hand mee. Zijn schot werd aanvankelijk nog gekeerd door de overigens uitstekende doelman Dominic van Hoof. Maar de inzet van Remco Buist, mooi in de kruising, was zelfs de Zwolse rots in de branding te machtig.

Na de helftwisseling hetzelfde wedstrijdbeeld, waarbij Berkum zo mogelijk nog meer inzakte en het spel volledig aan SteDoCo overliet. De dubbele wissel aan Berkumse zijde gaf aan dat Berkum tevreden was met een puntje. Maar de Overijsselse ploeg kreeg dus meer. Johnsen Bacuna leverde in de 80e minuut het eerste schot op doel, dat meteen ook raak was.

"In dit soort wedstrijden krijg je nooit grote uitslagen en moet je heel scherp zijn. Dat waren we twee keer niet. We moeten bij onszelf te rade gaan en zeker niet gaan schelden op elkaar na tegengoals. Maar naar elkaar luisteren, bespreken wat er fout ging en hoe het in het vervolg beter kan. Als we het zaterdag wel dichthouden, dan gaan we winnen", hield SteDoCo-doelman Mark Smith terecht hoop.


Theo Sprong