• Lia Guis en Gerrit van der Steldt.
• Lia Guis en Gerrit van der Steldt. Foto: Geurt Mouthaan

Open dag en expo foto's De Ontspanner

giessenlanden • De Giessenlandse Fotoclub De Ontspanner viert het eerste lustrum in stijl: foto's van de leden zijn van 13 juni tot en met 14 juli in de Grote Kerk van Gorinchem te zien. Zaterdag 9 juni van 11.00 tot 17.00 uur is er een open dag in het clubgebouw van IJsclub Schelluinen, Sportlaan 4.

Tijdens de open dag kunnen belangstellenden op een laagdrempelige manier kennismaken met fotografie. Er is gelegenheid om als model op de foto te gaan, er zijn workshops (ook voor kinderen) en photowalks. "Daarnaast hebben we een fotowedstrijd", vullen bestuursleden Gerrit van der Steldt uit Arkel, Jos d'Haens uit Schelluinen en Lia Guis uit Giessenburg aan. "We zijn er trots op dat we in de Grote Kerk een expositie mogen houden. We hebben jaren op een wachtlijst gestaan. Het thema is '5'; ieder lid van de fotoclub heeft vanuit zijn of haar stijl dit thema vormgegeven. Het zorgt voor een verrassende mix van foto's." De openingstijden zijn elke woensdag en zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Gerrit zich achter zijn oren krabde. Hij had een goed fototoestel, had een cursus gevolgd, maar kwam vervolgens in een fotografisch zwart gat terecht. "Er is dan geen stok achter de deur meer om je verder te ontwikkelen. Een fotoclub in de buurt was er ook niet. In de krant las ik dat er één in Nieuw-Lekkerland werd opgericht. Toen dacht ik bij mezelf: dat kan in Giessenlanden ook."

Een oproep in de krant leverde voldoende respons op en een aantal weken later kwamen een vijftiental fotografieliefhebbers bij elkaar. Het bleek de start van een hechte club leden, die elke derde donderdag van de maand bij elkaar komen. Het belangrijkste doel, naast het delen van je hobby en de gezelligheid: het verhogen van de kwaliteit. Jos: "We leren heel veel van elkaar en maken kennis met vormen van fotografie waar je anders niet mee in aanraking zou komen. We krijgen enkele keren per jaar les van een beroepsfotograaf, nodigen sprekers uit en bespreken elkaars foto's."

Dat laatste onderdeel van de activiteiten bracht wel een probleem met zich mee: hoe maak je de drempel laag genoeg om kritiek te leveren op andermans foto's én hoe zorg je ervoor dat die op- en aanmerkingen in goede aarde vallen? "Dat was echt een zoektocht", knikt Lia. "Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen in groepjes de ingediende foto's te bespreken en ook als groep het commentaar te verwoorden. Dat bevalt in de praktijk heel goed."

"Ik lever zelf altijd juist mijn slechtste foto in", vult Gerrit aan. "Ik vind het belangrijk om ervan te leren en beter te worden. Dat kan ik iedereen aanraden. Er zijn heel veel mensen met fotografie bezig, maar door je er samen in te verdiepen, kun je echt stappen maken." Meer informatie of aanmelden als lid:


q www.fotoclubdeontspanner.nl

Geurt Mouthaan