• De Vlietmolen in Lexmond, één van de molens van de SIMAV.
• De Vlietmolen in Lexmond, één van de molens van de SIMAV. Foto: Geurt Mouthaan

Molens open op Nationale Molendag

regio • Molenstichting SIMAV en de vrijwillige molenaars zullen op zaterdag 12 mei de molens vrij toegankelijk maken voor bezoekers.

Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar'. Dit naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands Molenambacht op de Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Met dit thema zullen de molenaars van de regionale molenstichting hun beste beentje voorzetten en boeiende verhalen vertellen over het leven van de molenaar op de molen. De vrijwillige molenaars laten daarnaast graag zien hoe een molen werkt.

'Voor de kinderen is een bezoek aan de molens ook erg leuk', stelt de SIMAV in een persbericht. 'Ze ontvangen een molen-ontdekboekje dat speciaal voor deze Nationale Molendag is uitgebracht.'

De molens zullen open zijn van 10.00 tot 16.00 uur. Molen De Hoop bij de Dalempoort in Gorinchem is ook geopend op zondag 13 mei vanaf 11.00 uur. Tijdens de Nationale Molendag is Stadsbrouwerij Dukes met de originele Volkswagenbus aanwezig op het terrein naast Korenmolen De Hoop. Bezoekers en voorbijgangers kunnen genieten van een lekker getapt biertje. Bij de andere Gorkumse molen, de Nooit volmaakt, zijn diverse soorten meel en streekproducten te koop. Tevens zijn van 9 tot 12 mei de 'stap en trap' fiets- en wandelroutes gepland met alle dagen het startpunt in Hoornaar. De route zal ook langs enkele molens voeren.