• 'Youngster' Tom Kooijman besliste de derby.
• 'Youngster' Tom Kooijman besliste de derby. Foto: Rick den Besten

VVAC berooft Groot-Ammers in heerlijke ambiance van titelaspiraties

ottoland • Er was vuurwerk vooraf, tijdens en na afloop van de derby tussen VVAC en Groot-Ammers. Met uiteindelijk de gastheer als meer dan terechte winnaar. De Put-bewoners gingen goed met de druk om en wonnen met 'slechts' 2-0 in een wedstrijd en ambiance die pure reclame was voor het amateurvoetbal.

De titel lijkt vergeven aan Arkel, maar de plaatsen 2, 3 en 4 en daarmee ook het aantal wedstrijden in de nacompetitie nog lang niet. "Er is nog niks verloren, als we de derde periode pakken kunnen we nog steeds promoveren", sprak elftalleider Edwin de Leeuw van Groot-Ammers direct na afloop. "De drive van de afgelopen negen wedstrijden ontbrak vandaag. We begonnen mat, terwijl we de afgelopen weken de tegenstanders opvraten en er overheen vlogen. De mooie reeks is vandaag verbroken, in een geweldige ambiance. Die we samen met VVAC hebben weten te creëren. Een verdiende overwinning, VVAC was vandaag de betere ploeg", vulde trainer Leon Hutten aan.

Kruitdampen

En dat was VVAC al vanaf het allereerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Laros uit Waalwijk. Tom den Besten kreeg na amper 60 seconden al een dot van een kans om de openingstreffer op zijn naam te schrijven. De nummer 7 had misschien nog wat groenwitte kruitdampen in zijn ogen en verprutste de kans. Niet veel later faalden ook Mark Wemmers en Tom Kooijman oog in oog met doelman Lennart Vink. Op slag van rust, een mooi moment voor VVAC, was het dan uiteindelijk wel raak. Tom den Besten ontving een lange bal van keeper Matthijs de Hoop en leverde een perfecte voorzet af op Wemmers; 1-0.

Direct na de thee leek VVAC het karwei te gaan klaren. Maar twee keer bracht het aluminium -zoals voor rust ook al een keer het geval was- redding voor het dolende Groot-Ammers. Zowaar was kort daarna de eerste en de laatste kans van de geelhemden te noteren. Topscorer Jan-Willem Renes vond de nagenoeg werkloze De Hoop op zijn weg. Met het inbrengen van de niet volledig fitte routinier Ruud Ouweneel en aanvaller Nando Odems werd aan Ammerse zijde gehoopt op een ommekeer, maar men kwam bedrogen uit. Op een terugspeelbal riep Vink 'los'; dat deed de sluitpost iets te letterlijk en Tom Kooijman was er als de kippen bij om de bal behendig over de ongelukkige doelman heen te wippen.

"Dit is genieten, bovendien fantastisch voor mijn jonge ploeg", genoot VVAC-trainer Marten Boverhof met meer dan volle teugen. "Vandaag is er heel compact gespeeld. Zoals ik ze graag zie voetballen. Volle bak vooruit, maar dichtbij elkaar." Zo staan VVAC, Unitas en Groot-Ammers ook in de stand. "We doen weer mee, zelfs nog voor plek 2. Die recht geeft op één nacompetitiewedstrijd, thuis op De Put..."


Theo Sprong