'Water-
berging in Ameide is niet zinvol'

Gemeente Zederik zoekt in opdracht van het waterschap naar waterberging in Ameide. Dit is niet zinvol en geldverspilling. Tussen Ameide en het gemaal in Noordeloos ligt het grootste bemalingsgebied van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Dit gebied met heel veel sloten en vlieten heeft waterberging voldoende, maar de afvoer deugt niet en dat is het probleem.

We beginnen in Ameide: de Tip-sloot heeft te weinig capaciteit en als het mogelijk is om die verbeteren (tussen de tuinderij en het industrieterrein bijvoorbeeld) wordt er, ondanks de waarschuwing, negatief op gereageerd. Het gemaal in Noordeloos is in de negentiger jaren in capaciteit uitgebreid, maar de afvoer via het riviertje de Noordeloos kon niet aangepast worden zodat volledige benutting onmogelijk is, omdat er dan overlast ontstaat in Noordeloos.

De afvoer van het overtollige water vanuit Noordeloos gaat eerst naar Giessenburg, van daaruit naar Groot-Ammers en dan naar Kinderdijk, een grote omweg met grote risico's (tegenwind). De risico's bij veel hemelwater in het hele gebied zijn dat dicht bebouwde gebieden in de Waard, die ook allemaal via Kinderdijk uitmalen, voorgaan op de polder waar Ameide in ligt, zodat er een situatie ontstaat zoals in 2007.

Doordat alle gemalen die op de rivieren uitmaalden van wege de dijkverzwaring zijn opgeheven en zijn geconcentreerd naar één afvoer in Kinderdijk is de slagkracht van het waterbeheer ernstig aangetast. Door nu een kuiltje te graven bij Ameide en dat aan te sluiten op het polderpeil creëer je in het in het meest positieve geval, bij een stijging van 0,4 centimeter (maar dan staat heel de polder Middelbroek al blank) een extra berging van 3600 kubieke meter (drie mestkelders) tegen hele hoge kosten. Ik ben benieuwd hoeveel kubieke meter waterberging er ontstaat door één centimeter peilverlaging in het gehele bemalingsgebied van het gemaal bij Noordeloos door bijvoorbeeld eerder 'voormalen' in het beleid te integreren. Beter ware het als er eens serieus naar de totale problematiek wordt gekeken en voor echte structurele oplossingen te kiezen:

1) Een extra gemaal naar het buitenwater bij Groot-Ammers (wat ook nog kan dienen als inlaat als de verzilting bij Kinderdijk een probleem wordt) of bij Meerkerk op het Merwedekanaal of op de Zouweboezem (bestemming waterberging)
2) Betere afvoer gemaal Noordeloos
3) Betere afvoer Ameide: Tip-sloot en bij Open Vensters
4) Eerder 'voormalen' in het beleid integreren.

Cees Veth, Meerkerk