• Meerdere fotografen legden de hop vast.
• Meerdere fotografen legden de hop vast. Foto: Jacob Molenaar

Zeldzame hop in de Alblasserwaard

alblasserdam • Vogelspotters legden maandag in te Alblasserdam een voor de Alblasserwaard bijzondere vogel vast: de hop.

Arie-Willem van der Wal uit Oud-Alblas, zelf een enthousiast vogelaar, hoorde 's ochtends via zijn oom uit Alblasserdam dat de hop in zijn achtertuin te zien was. Hij ging zelf meteen ter plekke en attendeerde collega-vogelaars via een speciale app op de aanwezigheid van de hop. Het zorgde ervoor dat tientallen belangstellenden ter plekke gingen. De hop was ook te zien bij park Huis te Kinderdijk. "Er trekken jaarlijks een tiental van deze vogels door de streek", licht Arie-Willem toe. "Maar dat ze langer op één plek blijven en zich zo laten zien, dat is zeldzaam. De laatste keer was dat in 2000."

Dat bevestigt Richard Slagboom van de Natuur- en Vogelwacht. "Een keer eerder is een hop voor een langere periode, van 8 tot 10 april in 2000, twitchbaar geweest. Dat betekent dat vogelaars er naartoe kunnen om de vogel te zien. Dit is de achttiende hop die in de Alblasserwaard wordt gezien. De meeste zijn echter door maar één vogelaar gezien en zeer kort ter plaatse of langsvliegend. Eerder dit jaar werd een hop gezien op het terrein van IHC in Kinderdijk, maar dat was niet toegankelijk voor vogelaars. Daar baalden ze behoorlijk van. De hoppen die Nederland passeren broeden vooral in Oost-Europa en zullen doordat het veel regende min of meer gestrand zijn." De regen is ook volgens Arie-Willem van der Wal de reden dat de hop langer bleef 'hangen', want ook dinsdag werd de vogel weer gesignaleerd. "Als het zo regent, hebben ze niet veel zin om verder te vliegen en blijven ze liever op hun plek om zich vol te eten."