Afbeelding
Foto:

Raad van State: groen licht voor Groote Haar

alblasserwaard • De Raad van State gaf vorige week woensdag goedkeuring aan het bestemmingsplan voor de aanleg van het bedrijventerrein Groote Haar ten noorden van Gorinchem.

De bezwaren die waren ingediend door stichting Groene Hart en inwoners van Hoogblokland, Arkel en Gorinchem werden door de Raad van State van tafel geveegd. Daarnaast keurde de Raad het bestemmingsplan van de gemeente Giessenlanden waarin de aansluiting van het nieuwe Gorcumse bedrijventerrein op de A27 wordt geregeld goed.

De bezwaarmakers brachten onder meer in dat er nog voldoende ruimte is op de bestaande bedrijventerreinen. 'Stichting Groene Hart vreest dat het aantrekken van een bovenregionale vraag zal leiden tot onaanvaardbare leegstand van bedrijventerreinen buiten de bestuurlijke regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.'

Volgens de Raad van State is afdoende aangetoond dat er behoefte is aan het nieuwe bedrijventerrein. Ook wezen de bezwaarmakers op zaken als de toename van de verkeersintensiteit en op de aanslag op de natuurwaarden in de streek. Al deze bezwaren werden door de Raad verworpen. Gorinchem en Giessenlanden zijn zeer tevreden te zijn met de uitspraak. "Woensdag bereikten we een belangrijke mijlpaal voor de (duurzame) ontwikkeling van Gorinchem en Giessenlanden. De uitspraak is voor ons het startsein om aan de slag te gaan met de realisatie van bedrijventerrein Groote Haar. Dit wordt een belangrijk gebied voor bedrijven, duurzame ontwikkelingen, bewoners én de regio", aldus wethouder Rijsdijk van de gemeente Gorinchem.

Voor de ontwikkeling en exploitatie van de windmolens bij Groote Haarkoos Gorinchem eerder al voor het samenwerkingsverband tussen Eneco en energiecoöperatie De Knotwilg. Deze partijen kunnen nu de vergunningen aanvragen. De verwachting is dat de windmolens over ongeveer twee jaar gerealiseerd zijn. Zij leveren stroom aan de bedrijven die zich vestigen op het bedrijventerrein en aan inwoners van Gorinchem en Giessenlanden.