Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Giessenlanden met Molenwaard en Zederik in Vijfheerenlanden

Gemeenten mogen samen verder

regio • De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de twee fusies van gemeenten in de Alblasserwaard. Giessenlanden en Molenwaard mogen per 1 januari 2019 samen verder als Molenlanden en Zederik, Vianen en Leerdam mogen op dezelfde datum samen 'Vijfheerenlanden' worden.

Het wetsvoorstel voor de beide toekomstige fusiegemeenten werd aangenomen met een ruime meerderheid. De voorstellen worden naar verwachting voor de zomer behandeld in de Eerste Kamer.

Molenlanden

Na instemming van de Eerste Kamer ontstaat per 1 januari dus de plattelandsgemeente Molenlanden. 'De gemeente heeft de ambitie om meer te willen dan de voormalige gemeenten samen', melden de gemeentebesturen in een persbericht.

'De fusie geldt als vliegwiel voor innovatie en een investering in een bestuur en organisatie die straks makkelijk kunnen inspelen op kansen en ontwikkelingen. In de nieuw te vormen gemeente blijven de diversiteit van de kernen, initiatieven uit de samenleving en innovatieve dienstverlening centraal staan.'

De gemeente krijgt een oppervlakte van 192 vierkante kilometer en telt straks ongeveer 43.500 inwoners. Op 21 november vinden, net als in andere herindelingsgemeenten zoals in de Vijfheerenlanden, gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op basis daarvan wordt een nieuw gemeentebestuur gevormd, dat per 1 januari 2019 aan de slag gaat.

Vijfheerenlanden

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag eveneens ingestemd met het wetsvoorstel herindeling Vijfheerenlanden.

Het wetsvoorstel gaat over de samenvoeging van Leerdam, Vianen en Zederik tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en dat de nieuwe gemeente in de provincie Utrecht komt te liggen.

Tijdens de bespreking in de Tweede Kamer bleek dat er een breed draagvlak was voor de samenvoeging van Leerdam, Vianen en Zederik, melden de gemeentebesturen in een persbericht. 'Ook was er draagvlak voor de keuze voor de provincie Utrecht, waar de nieuwe gemeente in komt te liggen.'

Daarbij hebben Kamerfracties wel vragen gesteld aan Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de ontvlechting van de wettelijke samenwerkingsverbanden in verband met de provinciegrens wijziging.

'Gevraagd werd om dit proces nauwgezet te volgen, dat de kosten daarvan zoveel mogelijk worden beperkt en dat zij de voortgang van het ontvlechtingsproces voor 1 november aan de Kamer meldt.' De minister antwoordde dat er een procesregisseur is benoemd om de voortgang van de ontvlechting te monitoren en te faciliteren. Zij merkte ook op dat de verantwoordelijkheid primair bij de betrokken partijen ligt. 'Als zij er niet uit komen, kunnen de provincies daarover een besluit nemen en als dat niet lukt stelt de minister de kostenverdeling vast. Maar zij liet weten dat zij er alle vertrouwen in heeft dat de partijen er onderling gaan uitkomen.'

Nu de Tweede Kamer akkoord is, kan behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer gaan plaatsvinden. De verwachting is dat dit voor de zomer gebeurt. 'Het herindelingsproces verloopt nog steeds volgens planning en de beoogde herindelingsdatum van 1 januari kan worden gehaald.'