• Merwe Care ondersteunt mantelzorgers.
• Merwe Care ondersteunt mantelzorgers. Foto: Janet Starink

Merwe Care steunt mantelzorgers

regio • Recent is in Gorinchem, Alblasserwaard, Lingewaal, Leerdam, Zederik, Hardinxveld en Sliedrecht een zorgorganisatie gestart die de inwoners van vervangende mantelzorg ofwel respijtzorg kan voorzien: Merwe Care, maatwerk in mantelzorg.

Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en vaak jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te houden is het belangrijk om af en toe even vrijaf te kunnen nemen van deze zorg.

Professionele respijtzorg of vervangende mantelzorg biedt vaste mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen, zodat zij de zorg beter en langer kunnen volhouden. De respijtzorger neemt de zorgtaken dus voor een bepaalde periode over, waardoor de mantelzorger weer tijd voor zichzelf krijgt.

Er bestaan verschillende vormen van vervangende mantelzorg. De meeste mensen blijven bij voorkeur het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving. Vervangende mantelzorg aan huis kan dan ook voor veel mensen uitkomst bieden. Sinds kort is zorgorganisatie Merwe Care gestart met vervangende mantelzorg aan huis. Er wordt gewerkt met vaste en speciaal geselecteerde zorgverleners die kunnen ondersteunen wanneer en zolang men wilt.

Merwe Care verleent geen medische verzorging, maar werkt aanvullend aan de reguliere thuiszorg. De tarieven kunnen worden voldaan uit eigen middelen, uit een Persoons Gebonden Budget of mogelijk via de aanvullende zorgverzekering. Rivas-voordeelpashouders krijgen eenmalig het eerste uur zorg gratis bij minimale afname van drie uur.

Judith Smedes, dochter van mevrouw De Bruin, maakt sinds enkele weken gebruik van de service van Merwe Care: "Mijn moeder krijgt tweemaal per week gezelschap van Merwe Care. Omdat ik 80 kilometer van haar vandaan woon, ben ik niet altijd in de gelegenheid om mijn moeder te bezoeken. Ook het regelen van praktische zaken op afstand is soms een uitdaging. Door de dienstverlening van Merwe Care word ik ontzorgd en heb ik op afstand toch een vast aanspreekpunt. Daarnaast krijgt mijn moeder ondersteuning door een vertrouwd persoon. Een geruststellend idee!"

Voor meer informatie: www.merwecare.nl of Janet Starink via 06-12343164. Merwe Care is op zaterdag 21 april van 11.00 tot 16.00 uur te vinden op de eerste Seniorenbeurs van de gemeente Molenwaard, die gehouden wordt in De Spil in Bleskensgraaf.