Afbeelding
Foto: PR

Gemeenten gaan aardgasvrij bouwen

molenwaard/giessenlanden • Molenwaard en Giessenlanden gaan nieuwbouwwoningen voortaan aardgasvrij laten bouwen. Een voorstel van college en wethouders kreeg woensdagavond 11 april unanieme steun van beide raden.

Nu het Rijk heeft besloten dat de gaskraan in Groningen dicht gaat, komt het nadenken over alternatieven in een stroomversnelling. De aardbevingen in Groningen en de gewenste terugdringing van de CO2-uitstoot maken dit noodzakelijk. Om aardgasvrij bouwen mogelijk te maken, is een alternatieve energie-infrastructuur nodig.

Warmtepompen kunnen een alternatief zijn, denken raden en colleges van Molenwaard en Giessenlanden. Nieuwe woningen in deze gemeenten moeten aardgasvrij gebouwd worden. Als nieuwe woningen komen op grond die het eigendom is van Molenwaard en Giessenlanden, regelen de gemeenten de duurzame energievoorziening in de koopovereenkomst. Als de gemeenten geen grondeigenaar zijn, zullen ze hun best doen om de ontwikkelaar of bouwer ervan te overtuigen dat aardgasvrij bouwen de juiste keuze is. Afdwingen kunnen de gemeenten dit niet.

Programma duurzaamheid

Beide raden namen woensdag nog meer duurzame besluiten. Ze stelden het 'Uitvoeringsprogramma duurzaamheid Giessenlanden en Molenwaard 2018-2019' vast. Speerpunten in dit programma zijn: verduurzaming van de gemeentelijke organisatie en gemeentelijk vastgoed; verduurzaming van de gebouwde omgeving; opwekking van duurzame energie en ondersteuning van duurzame lokale initiatieven. Giessenlanden stelt hiervoor 140.000 euro beschikbaar. Molenwaard stelt een krediet van 400.000 euro beschikbaar voor het energieneutraal maken van sporthal De Reiger in Groot-Ammers en 100.000 euro voor het uitvoeren van energiescans voor gemeentelijke panden.

Verder wordt de regeling voor het afsluiten van een duurzaamheidslening uitgebreid. Inwoners kunnen met het geleende geld duurzame maatregelen nemen.