• Pand 83 in Nieuw-Lekkerland.
• Pand 83 in Nieuw-Lekkerland. Foto: Bert Bons

Initiatiefnemers bundelen krachten onder één dak

Pand 83 biedt plaats voor iedereen

nieuw-lekkerland • De initiatiefnemers van Pand 83 aan de Planetenlaan 83 werken samen om inwoners op weg te helpen naar een leerervaringsplek om zich verder te ontwikkelen. En om een ontmoetingsplek te creëren in Pand 83 waar alle inwoners welkom zijn voor een kop koffie, een gesprek, het aankopen van tweedehands artikelen met een sociaal doel.

In de Stichting Samen & Werken nemen GAIN Kringloopwinkel, Philadelphia (coachtraject 'Jij bent in beeld'), Huis van de Waard, Sterk@Werk, Avres, Vluchtelingenwerk en gemeente Molenwaard deel aan dit bijzondere initiatief. In november 2017 tekenden de organisaties een convenant. Hierdoor werd het mogelijk om met iedereen samen te werken onder één dak.

Hugo Baas van Gain Kringloopwinkel: "De afgelopen maanden is met heel veel vrijwilligers en waar noodzakelijk professionele hulp gewerkt om het pand voor zoveel functies in te richten. We zijn blij met de veel ruimere plek voor de kringloopwinkel. Nu al weten inwoners ons goed te vinden, we zijn blij met de aanloop."

Afstand tot de arbeidsmarkt

In het sociaal centrum Pand 83 werken Philadelphia, Huis van de Waard, Sterk@Werk, Avres, Vluchtelingenwerk en de gemeente Molenwaard samen om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans te geven. Van mensen die gebruik maken van dagbesteding tot leerplekken voor statushouders. Van langdurige werklozen tot inwoners met een andere achtergrond die de afstand veroorzaakt. Jan Simons, penningmeester van de Stichting: "Pand 83 is een collectieve voorziening voor kwetsbare mensen en een unieke plek waar verschillende initiatieven samenkomen."

Nu er zoveel functies in Pand 83 gebundeld zijn biedt dit veel mogelijkheden voor samenwerken. Het Huis van de Waard start een Repair Café waar deelnemers uit het project 'Jij bent in beeld' aan deel kunnen nemen. In een traject van tien weken krijgen deelnemers met ondersteuning van begeleiders van Philadelphia een werkervaringsplek. Veel 'Jij bent in beeld'-deelnemers hebben inmiddels de weg naar werk (terug)gevonden.

Meer opleveren

Annemarieke van Vliet van Philadelphia: "De samenwerking in Pand 83 gaat onze inwoners meer opleveren dan de afzonderlijke partijen op verschillende plekken kunnen realiseren. Zo kunnen we mensen die thuis op de bank zitten weer vertrouwen geven om mee te doen."

De kringloopwinkel GAIN richt zicht op een bijdrage aan de samenleving in brede zin. Veel vrijwilligers werken samen aan hergebruik, maar zamelen ook spullen in voor Roemenië. De kringloopwinkel levert een sociale bijdrage door mensen werk te bieden.

Jolanda de Vries en Liesbeth van Lit, eigenaar van de lunchroom en Sterk@Werk: "We kunnen nu al veel mensen helpen aan een zinvolle dagbesteding met doorgroeimogelijkheden. Het is voor onze medewerkers fijn dat we nu voor veel van hen zo dichtbij zitten dat ze zelf naar hun werk kunnen komen. De lunchroom is een uitstekende plek om onze doelgroep te leren werken aan hun toekomst."

Inwoners kunnen elkaar daarnaast op een ongedwongen manier ontmoeten in het Huis van de Waard, dat deel uitmaakt van de lunchroom.

Piet Vat, wethouder gemeente Molenwaard: "Het is geweldig dat er plek is voor iedereen in Pand 83. Een droom is in vervulling gegaan!

Open dag

Inwoners van Nieuw-Lekkerland, sponsoren van Pand 83 en familie van alle vrijwilligers en initiatiefnemers kunnen naar verwachting op zaterdag 26 mei binnen gluren in Pand 83. Voor de kinderen worden speciale activiteiten georganiseerd.